funkcja
Radek:
Pewien problem:
| | (x−5)(x+2)(x+1) | |
Mam podaną funkcje f(x)= |
| D=R\{−1} |
| | x+1 | |
Więc po skróceniu mam
f(x)=x
2−3x−10
i teraz mam określić ZW
<−12,25,
∞)/{−6}
ale czemu za wyjątkiem −6 skoro dla −4 funkcja przyjmuje wartość −6 ?
11 lis 16:13
MQ: Dla x=−4 funkcja nie przyjmuje wartości −6
11 lis 16:17
Radek: pomyłka dla 4
11 lis 16:20
MQ: Fakt. Błąd w odpowiedzi.
11 lis 16:30
Radek:
Ale nie mogę sobie wyrzucić −6 ze ZW bo f(4)=−6 ?
11 lis 16:31
Radek:
f(x)=x2−3x−10 to jest funkcja kwadratowa przecież więc ona dla dwóch różnych argumentów będzie
przyjmować takie same wartości ?
11 lis 16:33
MQ: No przecież ci napisałem, że błąd w odpowiedzi. Po co dalej drążysz temat?
11 lis 16:36
Radek:
Nie przeczytałem Twojej odpowiedzi... A temat będę drążył dopóki nie zrozumiem.. Ale już to
rozumiem. Dzięki
11 lis 16:39
Mila:
Radek, masz rację. A nie zmieniłeś nic w treści?
11 lis 16:41
Radek: Nic nie zmieniałem.
11 lis 16:47
Radek:
Czyli ta dziedzina wypływa tylko na przedział monotoniczności ?
11 lis 16:48
Radek: ?
11 lis 17:11
Mila:
Wypisz przedziały .
11 lis 17:17
Radek:
(−∞,1,5>/{−1} malejąca
<1,5,∞) rosnąca
?
11 lis 17:41
Mila:
Tak.
Też możesz zapisać jako sumę przedziałów:
| | 3 | |
f(x) malejąca dla x∊(−∞, −1)∪(−1, |
| ) |
| | 2 | |
Z tymi domknięciami przedziałów, to też różne są wymagania.
11 lis 17:59
11 lis 18:02