funkcja kwadratowa
olkaq: Czy pomógłby ktoś w takim zadania z parametrem i funkcją kwadratową?
Dla jakich wartości parametru "a" najmniejsza wartość funkcji f(x) = 4x2 −4xa + a2 − 2a +2 w
przedziale <0,2> jest równa 3.
11 lis 15:50
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz?
11 lis 15:56
olkaq: Nie mam pomysłu, może jakieś wskazówki
11 lis 15:59
sushi_ gg6397228:
a jak liczylas zadanie tego typu, jak nie bylo niewiadomych ?
11 lis 16:00
olkaq: najpierw delta
11 lis 16:02
sushi_ gg6397228:
najpierw sprawdzało się czy "p" nalezy do przedziału , wiec do dziela
11 lis 16:03
11 lis 16:06
sushi_ gg6397228:
i nic sie nie skróci ?
11 lis 16:07
olkaq: Ale nie wiem nadal co dalej ?
11 lis 16:10
sushi_ gg6397228:
jezeli wyszłaby liczba z przedziału <0;2> to liczylibysmy "q" (to by byla najmnijesza
wartosc).
W zadaniu podali ze wynosi "3"
wiec musimy policzyc
f(0)= ....
f(2)=...
f(a/2)=....
tutaj jest link, jak sie szuka dla zadania bez parametru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html
11 lis 16:12
olkaq: f(0) = a2 −2a +2
f(2) = a2 −10a +18
f(a/2) = −2a +2
11 lis 16:19
sushi_ gg6397228:
teraz musimy przyrównać każdą f(.....) do "3" −> jak podali w zadaniu i wyliczyc a
11 lis 16:21
olkaq: ok
11 lis 16:24
olkaq: i odpowiedzią na to zadanie będą te liczby które mi wyszły ?
11 lis 16:29
sushi_ gg6397228:
bedzie trzeba jeszcze sprawdzic; oraz zobaczyc czy czegos nie pominieto w tresci zadania
11 lis 16:33
olkaq: A czy mogę mieć jeszcze pytanie co do innego zadania ?
11 lis 16:39
sushi_ gg6397228:
tak
11 lis 16:46
olkaq: dla jakich wartości parametru m nierówność mx2 − 4x + m+3 ≥ 0 zachodzi dal każdej liczby
rzeczywistej x
11 lis 16:50
sushi_ gg6397228:
jak musi wygladac rysunek paraboli, aby byla spelniona nierownosc ?
11 lis 16:54
Tola:
11 lis 16:58
olkaq:

jakoś tak:
11 lis 16:59
sushi_ gg6397228:
to teraz, jakei warunki na taki rysunek muszą spełniać
"a" oraz "Δ"
11 lis 17:00
olkaq: ok już rozumiem
11 lis 17:01
olkaq: A jak poradzić sobie z takim zadaniem :
11 lis 17:02
olkaq: Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze półkolem. jaka powinna być długość podstawy
prostokąta aby przy obwodzie 2 m powierzchnia była najmniejsza ?
11 lis 17:04
sushi_ gg6397228:
robimy rysunek, nanosimy dane "x" i "y"
zapisujemy wzor na pole danej figury
11 lis 17:06
olkaq:

pole
11 lis 17:17
sushi_ gg6397228:
brakuje czegos w polu "połkola"
+ dodaj dane z tresci zadania
11 lis 17:20
olkaq: a
2
11 lis 17:22
sushi_ gg6397228:
przepisujemy jeszcze raz, robimy porzadki z cyframi obok "półkola" oraz dodajemy drugi wzor−−>
z tresci zadania
11 lis 17:24