Ciąg arytmetyczny
milena14: Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazach a2=16, a8=−4. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę
tego ciągu.
11 lis 15:03
5-latek: a8=a2+6r
to −4=16+6r wyzna z tego r
a1=a2−r i dzialaj
11 lis 15:07
bartek : dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazach 2,9,16,23......oblicz piętnasty wyraz tego ciągu
.wyznacz wzór ogólny danego Ciągu (an)
7 lut 08:15
J: a1 = 2 , r =7
Jest to ciąg: an = 2 +7(n−1) , czyli an = 7n − 5
Wyraz 15 : a15 = 7*15 − 5 = 100
7 lut 08:18
bartek : oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego :−2,1,4...
7 lut 08:29
J: No to licz !
7 lut 08:45
7 lut 08:46