Wyznacz dziedzinę funkcji
Tomek: 1√1−logx(x+2)
11 lis 14:48
Tomek: zatrzymałem się na tym, ściana
Założenia mianownik musi być różny od zera
√1−logx(x+2) ≠ 0
1−logx(x+2)≠0
logxx−logx(x+2) ≠0
xx+2≠0 |*(x+2)2
x(x+2)≠0
x1=0
x2=−2
D=R\{0,−2}
11 lis 16:13
john2: Mianownik nie może być zerem. Dodatkowo liczba pod pierwiastkiem parzystego
stopnia nie może być ujemna, więc:
1 − logx(x − 2) > 0
Z definicji logarytmu wynika, że x > 0 i x ≠ 1 oraz x − 2 > 0, czyli x > 2
Rozwiązujesz nierówność
1 − logx(x − 2) > 0
Pytanie tylko, czy na pewno można zastąpić "1" czymś takim, jak "logxx". Wydaję mi się, że
tutaj tak, bo logxx spełnia warunek x >2.
11 lis 16:50
Tomek: dalej nie wiem jak to zacząć
11 lis 18:06
Tomek: trzeba chyba określić trzy warunki
1. Mianownik nie może być zerem
2. Pierwiastek parzystego stopnia nie może być ujemny
3. Logarytm nie może być mniejszy od zero i nie może być zerem
W pierwszym x∊(−∞,−2)∪(0,∞)
W drugim x∊(0,∞)
W trzecim jest to zbiór liczb R+\(0,1)
11 lis 18:13
john2: Ja bym zrobił tak:
− logx(x − 2) > −1
logx(x − 2) < 1
logx(x − 2) < logxx
Tu uwaga: wiemy, że x ma być > 2, więc podstawą nie będzie liczba z zakresu (0, 1), czyli nie
zmieniamy znaku nierówności przy opuszczaniu logarytmów.
x − 2 < x
−2 < 0
Co to oznacza? Zdaje się, że wszystko jest rozwiązaniem tej nierówności poza naszym warunkiem.
Więc x ∊ (2, +∞) i to jest naszą dziedziną.
11 lis 18:16
john2: Pierwsze dwa warunki już zawarłem w nierówności 1 − logx(x − 2) > 0
Liczę dla jakich x to wyrażenie będzie dodatnie (nie będzie ani ujemne, ani nie będzie zerem).
Trzeci napisałem pod spodem (x > 2)
11 lis 18:18
Tomek: z tym że w nawiasie jest (x+2)
11 lis 18:23
john2: No tak, moja ślepota się odzywa. A zatem:
1 − logx(x + 2} > 0
x > 0 i x ≠ 1, oraz x + 2 > 0, czyli x > −2. Część wspólna x > 0 bez 1.
1 − logx(x + 2} > 0
− logx(x + 2} > −1
logx(x + 2} < 1
logx(x + 2} < logxx
eee i teraz problem, bo nie wiadomo co ze znakiem, niech pomyślę
11 lis 18:32
Tomek: x+2<x
x−x<−2
0<−2
Równość nie prawdziwa
11 lis 18:43
11 lis 18:46
john2: Rzecz w tym, że nie możesz opuścić logarytmów przy nierównościach,
gdy masz w podstawie x, bo jeśli x jest między zerem a jedynką to zmieniamy znaki, tak jak tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/252.html
My natomiast nie wiemy, bo x może być > 1
11 lis 18:48
11 lis 20:00