pochodne funkcji studia
Alois~: WItam

Pochodne funkcji..mam mały problem skąd się to wzięło..
wszystko pięknie z wzoru.. ale mam rozwiazane to już i nie wiem skąd
ten element
2
sin2x ln2 *
2sinxcosx *3
cos2x+ 3
cos2 xln3*
2sinxcosx*2
sin2x
y' =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3
2cos2 x
może mi to ktoś wytłumaczyć skąd się to bierze ?

bo niestety patrzac na wzor nie widze..
11 lis 11:28
11 lis 11:35
11 lis 11:35
Alois~: chyba ze pomyliłam .. i nie ma drugiej potęgi tylko sin2x
ale i tak nadal nie rozumiem
skoro wzór jest taki (a
x) ' = a
x lna
to czemu tutaj wygląda jakby był.. a
x lna
x
11 lis 11:37
Alois~: ICSP dzięki..
11 lis 11:39
ICSP: ale tam nie ma x tylko jest sin2x − funkcja złożona.
[2sin2x]' = 2sin2x * ln2 * (sin2x)' = 2sin2x * ln2 * 2sinx * (sinx)' =
= 2sin2x * ln2 * 2sinx * cosx = 2sin2x * ln2 * sin2x
11 lis 11:40
11 lis 11:42
Alois~: ICSP z tym przykładem już wszystko jasne, dziękuje !
11 lis 11:51