równanie trygonometria
Hope: rozwiąż równanie:
a) (sinx + cos)
2 =1
sin
2 + cos
2 + 2sinxcosx) =1
1 +2sinxcosx=1
sinxcosx=0
sinx=0 ∨ cosx=0
x= (w tym miejscu nie wiem czy powinno być kπ, czy 2kπ, mógłby ktoś wytłumaczyć?)
∨ x= π/2 + (kπ/2kπ

?)
i nie wiem co dalej
11 lis 09:06
11 lis 09:13
Hope: czyli x= kπ ∨ x= π/2 + kπ
zajrzałam do odpowiedzi, x= kπ ∨ x= π/2 + kπ ⇔ x=π/2 * k , x=π/2 * k, gdzie k∊C
dlaczego dorzuca się ten warunek po ⇔ ?
11 lis 09:21
Hope: 
?
11 lis 09:57
Trivial:

⇔ oznacza że to jest równoważne
dla k∊Całkowitych:
x = kπ ∨
x= π/2 + kπ ⇔ x=π/2 * k
11 lis 14:09
MQ: Albo jeszcze inaczej:
| | π | | π | | π | | π | |
x=kπ lub x= |
| +kπ ⇔ x=2k* |
| lub x= |
| +2k* |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
⇔x= x=2k* |
| lub x=(2k+1)* |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
⇔x=(l.całk.parzysta)* |
| lub x=(l.całk.nieparzysta)* |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
⇔ x=(dowolna l. całk.)* |
| ⇔ x=k |
| ∧ k∊ℤ |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 14:19
Des: a jeśli pominę ten warunek i zakonczę;
x= kπ ∨ x= π/2 + kπ , gdzie k∊ℤ
będzie to niepełne zadanie?
11 lis 14:29
MQ: Dla mnie pełne
11 lis 14:32