rowania
katarzynka: rozwiąż:
9x2+2√5=3(2+√5)x
10 lis 22:02
krystek: Δ=..
a=9
b=−3(2+√5)
c=2√5 i licz
10 lis 22:04
katarzynka: trzeba z delty?
10 lis 22:05
katarzynka: ?
10 lis 22:09
5-latek: Witaj
Krystek Pozdrawiam serdecznie

A potrafisz inaczej policzyc ? jesli nie to licz delte
10 lis 22:11
katarzynka: oblicz mi ta,proooooooooooooooooooooooosze
10 lis 22:12
10 lis 22:15
Janek191:
9 x
2 + 2
√5 = 3*(2 +
√5)x
9 x
2 − 3*(2 +
√5) x + 2
√5 = 0
Δ = b
2 − 4a*c = [ − 3*( 2 +
√5)]
2 − 4*9*2
√5 = 9*(4 + 4
√5 + 5) − 72
√5 =
= 81 + 36
√5 − 72
√5 = 81 − 36
√5
81 − 36
√5 = (3
√5 − 6 )
2
więc
√Δ =
√ 81 − 36√5 = 3
√5 − 6
| | 3( 2 + √5) − ( 3 √5 − 6) | | 12 | | 2 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 18 | | 18 | | 3 | |
lub
| | 3*(2 + √5) + 3 √5 − 6 | | 6√5 | | √5 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 18 | | 18 | | 6 | |
10 lis 22:26
katarzynka: ten drugi x to √53, cooooo?
10 lis 22:29
10 lis 22:30
10 lis 22:30
katarzynka: dzieki
10 lis 22:36