trygonometria
dario: rozwiąż równanie 9x2+2√5=3(2+√5)x a nastepnie uzasadnij że istnieje taki kąt α że jedno z
rozwiązań tego równiania jest sinusem kąta α a drugie kosinusem kąta α
23 gru 12:11
Puch: Rozwiązujemy równanie:
9x2 + 2
√5 = 3(2 +
√5)x
9x2 − 3(2 +
√5)x + 2
√5 = 0.
Δ = 9(2+
√5)
2 − 4*9*2
√5 = 9[(4 + 4
√5 + 5) − 8
√5] = 9(9 − 4
√5) =
= 9(4 − 4
√5 + 5) = 9(2 −
√5)
2.
√Δ = 3*|2 −
√5| = −3(2 −
√5).
| | −b − √Δ | | 3(2 + √5) + 3(2 − √5) | | 12 | | 2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | 2a | | 18 | | 18 | | 3 | |
| | −b + √Δ | | 3(2 + √5) − 3(2 − √5) | | 6√5 | | √5 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | 2a | | 18 | | 18 | | 3 | |
Następnie:
sin
2α + cos
2α = 1
sin
2α = 1 − cos
2α
sinα =
√1 − cos2α lub sinα = −
√1 − cos2α
Teraz sprawdzamy czy:
x
1 =
√1 − x22
| 2 | | √4 | | 2 | |
| = √1 − 59 = |
| = |
| ⇒ α istnieje. |
| 3 | | √9 | | 3 | |
23 gru 13:41
Zenek:
Jeżeli równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste [≤|1|],a suma ich kwadratów
równa jest 1 to istnieje taki kąt α,że jedno z rozwiazań tego równania
jest sinusem,a drugie kosinusem kąta α Zatem:
| | [−3(2+√5)]2 | | 4√5 | |
cos2α + sin2α =1= |
| − |
|
|
| | 81 | | 9 | |
Autorowi zadania pozostaje teraz tylko sprawdzić,czy rzeczywiście
równanie ma dwa rzeczywiste pierwiastki takie,że| x
1|≤1⋀|x
2|≤1,
czyli rozwiązać równanie!
23 gru 14:15
aska: rozwiaż równania
|x|=<8
|x|>3
23 cze 18:22
Kaja: |x|≤8
x∊<−8;8>
|x|>3
x∊(−∞;−3)∪(3;+∞)
23 cze 19:46