wielomiany
Ola: Cześć. Pomoże mi ktoś w ustaleniu pierwiastków wielomianu dla wielomianu
W(x)=x4−x3−6x2−4x+8. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi jak zrobić to zadanie.
10 lis 18:41
sushi_ gg6397228:
a jak bylo robione na lekcji?
10 lis 18:44
Ola: robiliśmy tylko jeden przykład, gdzie wystarczyło wyłączyć x2 przed nawias i obliczyć z
pozostałej części deltę i miejsca zerowe, a tutaj próbowałam tą metodą i zawsze zostawała mi
jakaś końcówka
10 lis 18:50
sushi_ gg6397228:
a dzielnik wyrazu wolnego ?
10 lis 18:51
10 lis 18:54
Ola: Nic więcej ponad to co napisałam nie mam podane. Próbowałam już sprowadzać do postaci
iloczynowej, ale zawsze zostaje mi ta nieszczęsna ósemka..
10 lis 18:55
sushi_ gg6397228:
poczytaj link i potem porozmawiamy
10 lis 18:56
Ola: Hmm nie wiem czy dobrze rozumiem, skoro u mnie ostatnia cyfra wielomianu jest +8, to wszystkie
dzielniki stanowią: −1,1−2,2,−4,4,−8,8. W dalszej części jest napisane, że pierwiastków mam
szukać w postaci p/q, gdzie p to dzielnik ostatniego współczynnika, a q to dzielnik
pierwszego współczynnika. Czyli w moim przypadku to byłoby 1?
10 lis 19:01
sushi_ gg6397228:
zgadza sie q=1
10 lis 19:02
Ola: Uf, to chociaż tyle, udało sie ustalić. Później mam wyznaczyć sobie te ułamki z tych
dzielników, tak? I te ułamki, które się nie powtarzają, to będą moje pierwiastki wielomianu,
tak?
10 lis 19:07
sushi_ gg6397228:
to beda liczby "podejrzane"
potem trzeba liczyć W(a) i musi dać 0, wtedy "a" bedzie pierwiastkiem
10 lis 19:09
Ola: No patrz, po skróceniu ułamków skresliłam wszystkie liczby i nic mi nie zostało, czyli skoro
mam policzyć W(a) to u mnie to będzie W(1), czyli W(1)=14−13−6*12−4*1+8 ?
10 lis 19:14
sushi_ gg6397228:
| p | | p | |
| = |
| = p −−> czyli mamy aż "osiem" podejrzanych liczb, co mogą być pierwiastkami |
| q | | 1 | |
podstawiamy i szukamy pierwszego pierwiastka
10 lis 19:16
Ola: aaa, czyli muszę sprawdzić każdą z liczb, i ta, dla której W(od tej podejrzanej liczby) wyjdzie
mi 0, to ta jest tym pierwiastkiem wielomianu, tak?
10 lis 19:18
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
10 lis 19:19
Ola: O matulu, to teraz już wszystko wiem. Dzięki wielkie za pomoc (a w zasadzie to za ogrom
cierpliwości w wytłumaczeniu mi tego) !
10 lis 19:20
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
10 lis 19:23
Mila:
Jednak żadna z tych liczb nie jest pierwiastkiem.
10 lis 19:58