Kto pomoże?
Alinka: Która z liczb jest większa log20092010 czy log10102011?
Ktoś podpowiedział, żeby sprawdzić monotoniczność funkcji y=logx(x+1) ale też nie wiem jak.
Pomocy
10 lis 16:13
10 lis 16:19
10 lis 16:28
wredulus_pospolitus:
tym kimś byłem ja

to może tak:
1) granica w +
∞
| | ln (x+1) | | | |
lim logx(x+1) = lim |
| = H = lim |
| = 1 |
| | ln x | | | |
2)
dla x>1
f(x) = log
x(x+1) > log
xx = 1
3) ciągłość wykazać jeszcze trza
4) jeżeli wykażemy, że funkcja jest monotoniczna (bez określania czy rosnąca czy malejąca) to
będziemy wiedzieć, że musi być malejąca
A żeby wykazać, że funkcja ciągła (na przedziale (1,+
∞) ) jest monotoniczna ... wystarczy, że
pokażemy, że jest różnowartościowa.
10 lis 16:29
daras: GG:2489859
skorzystaj z definicji logarytmu:
logax=y ⇒ ay =x
więc który wykładnik jest większy
2009y =2010
czy 1010y =2011 ?
10 lis 16:32
wredulus_pospolitus:
(ad 4)
dowód nie wprost
∃
m>1 ∃
x,y >1 , x≠y log
x(x+1) = log
y(y+1) = m
log
x(x+1) = log
y(y+1)
| | log(x+1)(y+1) | |
logx(x+1) = |
| |
| | log(x+1)y | |
log
xy = log
(x+1)(y+1)
x
m = y ⋀ (x+1)
m = (y+1)
x
m + 1 = (x+1)
m
| | | |
xm + 1 = xm + 1 + ∑i=1m−1 | xm−i1i |
| | |
sprzeczność
wniosek ... f(x) jest różnowartościowa na przedziale (1,+
∞)
skoro jest ciągła (pozostało Ci ten kawałek do wykazania)
to jest monotoniczna
skoro jej granicą w +
∞ jest 1 oraz f(x) ograniczona z dołu przez 1
to jest to funkcja malejąca
czyli:
log
20092010 > log
2010 2011
10 lis 16:39
Alinka: Dzięki serdeczne
10 lis 16:55
daras: w pierwszym poście były inne podstawy logarytmów więc widać było tę nierówność bez żmudnych
obliczeń
10 lis 17:04
Eta:
Niech
a= log
20092010 , b= log
20102011
log
20102011 > log
20102009
| | a | | log20092010 | | log20092010 | |
to: |
| = |
| > |
| = |
| | b | | log20102011 | | log20102009 | |
| log20092010 | |
| = log22009(2010) >1 |
| |
zatem a >b
10 lis 17:19
wredulus:
Etus pierwsza nierownosc w druga strone.
10 lis 17:26
Eta:
A no tak

nie popatrzyłam, ze tam mianownik
10 lis 17:30
wredulus: Poniewaz zmieniasz liczbe w mianowniku z wiekszej na mniejsza
10 lis 17:30
Eta:

10 lis 17:30
wredulus:
Probowalem to pjechac wprost z szacowania ... ale do niczego sensownego nie doszedlem dlatego
zaproponowalem monotonicznosc funkcji
10 lis 17:31
Eta:
Nie pomyśl przypadkiem,że tego nie wiem
10 lis 17:31
daras: daj spokój Alinka już dawno zgubiła ten wątek, tylko my sie bawimy
10 lis 17:54
Alinka: nie zgubiłam śledzę wciąż i bardzo Wam dziękuję
10 lis 18:35