Funkcje na poziomie Politechniki
krysteq: Zadanko z fukncji i generalnie nie wiem jak sie za to wziac bo nie wiem jak odczytac poprawnie
polecenie

Wyznaczyc f o g i g o f, jesli :
a) f : R→R, f(x)=x
6, g: R→R, g(x)=
3√x
10 lis 13:50
krysteq: ktos pomoze ?
10 lis 17:32
Janek191:
a) f : R → R , f(x) = x6
g : R → R, g(x) = 3√x
więc
( f o g)(x) = f(g(x)) = f( 3√x) = ( 3√x)6 = x2
oraz
( g o f)(x) = g ( f(x)) = g( x6} = 3√ x6 = (x6)13 = x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
To są złożenia funkcji : f z g oraz g z f
10 lis 21:25
10 lis 21:28
Janek191:
Odwrotnie: f o g − złożenie g z f
g o f − złożenie f z g
10 lis 22:04