:)
Ozzi: Aby rozwiązać równanie x2−8x+6=0 możemy przedstawić jego lewą stronę jako różnice kwadratów.
Rozwiąż równania:
1) x2+4x−7=0
2) x2−2x+√3{4}=0
3) x2+12x+34=0
10 lis 13:12
Ozzi: 2)* x2−2x+34=0
10 lis 13:13
ICSP: x2 − 8x + 6 = 0
x2 − 8x + (16 − 16) + 6 = 0
(x − 4)2 − 10 = 0
(x − 4)2 − (√10)2 = 0
(x − 4 − √10)(x − 4 + √10) = 0
x = 4 ± √10
itd
10 lis 13:15
ICSP: Pozostałe trzy przykłady w sposób analogiczny
10 lis 13:16
Ozzi: Widziałam już ten przykład, ale nie wiem nadal skąd się bierze to w 2 linijce a potem nagle ta
10. ;x
10 lis 13:19
ICSP: to może wolniej :
x2 − 8x + 6 = 0
x2 − 8x + 0 + 6 = 0 , ale 0 = (16 − 16)
x2 − 8x + (16 − 16) + 6 = 0
x2 − 8x + 16 − 16 + 6 = 0
(x2 − 8x + 16) − 10 = 0
(x − 4)2 − 10 = 0
10 lis 13:21
Ozzi: x2+4x−7=0
x2+7x−0−7=0
x2−(17−17)−7=0
tak?
10 lis 13:25
Ozzi: x2+4x−0−7=0
x2+4−(17−17)−7=0*
10 lis 13:26
ICSP: Najpierw musisz zgadnąć co masz dodać i odjąć :
Ja dodałem 16 ponieważ pasowało mi do wzoru skróconego mnożenia (a ± b)2
x2 − 8x − są to dwa pierwsze składniki tego wzoru. Widać, ze brakuje 16
Teraz masz :
x2 + 4x i musisz zgadnąć ostatni składnik
10 lis 13:30
Ozzi: ojeny
nie nawidzę takich zadań co muszę coś w nich zadnąc
pomógłbyś mi co mam wpisać w tych przykładach to resztę sobie sama rozwiąże
10 lis 13:32
ICSP: x2 + 4x + ...
a2 + 2ab + b2
z pierwszego a = x
z drugiego 2ab = 4x ⇒ 2 * x * b = 4x ⇒ b = 2
zatem b2 = 4
czyli x2 + 4x + 4
Zatem dodajesz 4 i odejmujesz 4
10 lis 13:35
Ozzi: to w 2 będzie dodać 1 odjąć 1?
10 lis 13:43
ICSP: tak
10 lis 13:43
Ozzi: a w 3
6−6
10 lis 13:48
ICSP: Nie, ale blisko
10 lis 13:49
Ozzi: odwrotnie? −6+6?
10 lis 13:51
ICSP: Nie,
x2 + 12x + ...
a2 + 2ab + b2
ile wynosi a, ile b oraz ile wynosi b2
10 lis 13:54
Zośka. : a=1
b=√6
10 lis 13:56
10 lis 13:57
ICSP: x2 = a2 ⇒ x = a
12x = 2ab ⇒ 12x = 2ab ⇒ 12a = 2ab ⇒ b = 6 ⇒ b2 = 36
10 lis 13:58
Zośka.: to czyli 36−36
10 lis 14:00
Zośka.: juz się pogubiłam
10 lis 14:07