pomocy
ada: Wydajność pracy ucznia szkoły średniej w ciągu dziesięciogodzinnego dnia pracy, po x godzinach
dana jest wzorem: W(x)=−x3+6x2−9x+2. Uczeń rozpoczyna pracę o 8:00 rano. O której godzinie
jego wydajność jest największa?
10 lis 11:35
Saizou :

D: 10>x>0
W'(x)=−3x
2+12x−9=−3(x−3)(x−1)
badamy znak wokoło argumentów 3 i 1 i wychodzi że
− 1 + + 3 −
rysujemy przybliżony wykres i widać że największą wartość w przedziale 10>x>0 jest dla x=3
zatem po 3 godzinach od rozpoczęcia zajęć jego wydajność jest największa, czyli o godzinie
11:00
czy jakoś tak
10 lis 11:44
10 lis 11:45
daras: pierwsza pochodna ma 2 miejsca zerowe: 1 i 3
a wartość drugiej pochodnej w tych miejscach jest f'(1)>0 i f'(3)<0 więc dla x = 3 ma lokalne
maksimum
10 lis 11:47
daras: ktoś mnie ubiegł ?
10 lis 11:47
magda: dziękuję
10 lis 11:49
ada: to ja dziękuję
10 lis 11:49