rownania
edyta: 3−x2+x = 7−3xx+5 .mnoze na krzyz. wychodzi mi 2x2−3x−6 = 0 . dobrze?
9 lis 15:14
MathGym: źle ma być 20x2 − 3x + 29 = 0
jeżeli w drugim mianowniku jest x + 5
9 lis 15:20
MathGym: mój błąd 2x2−3x−1 = 0 teraz ok
9 lis 15:22
edyta: ale jak jesli −x2−2x+8=−3x2+x+14
9 lis 15:27
Janek191:
( 3 − x)*( x + 5) = (2+ x)*( 7 − 3x)
3x + 15 − x
2 − 5 x = 14 − 6x + 7x − 3x
2
− x
2 − 5 x + 15 = − 3 x
2 + x + 14
2 x
2 − 6 x + 1 = 0
==============
Δ = 36 − 4*2*1 = 36 − 8 = 28 = 4*7
√Δ 2
√7
| | 6 − 2√7 | |
x = |
| = 1,5 − 0,5√7 |
| | 4 | |
lub
| | 6 + 2 √7 | |
x = |
| = 1,5 + 0,5√7 |
| | 4 | |
9 lis 15:57
Janek191:
( 3 − x)*( x + 5) = (2+ x)*( 7 − 3x)
3x + 15 − x
2 − 5 x = 14 − 6x + 7x − 3x
2
− x
2 − 5 x + 15 = − 3 x
2 + x + 14
2 x
2 − 6 x + 1 = 0
==============
Δ = 36 − 4*2*1 = 36 − 8 = 28 = 4*7
√Δ 2
√7
| | 6 − 2√7 | |
x = |
| = 1,5 − 0,5√7 |
| | 4 | |
lub
| | 6 + 2 √7 | |
x = |
| = 1,5 + 0,5√7 |
| | 4 | |
9 lis 15:57
Janek191:
Pomyliłem się
9 lis 15:59
Janek191:
Ma być :
2 x2 − 3 x + 1 = 0
9 lis 16:02
9 lis 18:01