matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
edyta:
3−x
2+x
=
7−3x
x+5
.mnoze na krzyz. wychodzi mi 2x
2
−3x−6 = 0 . dobrze
?
9 lis 14:56
dero2005:
x≠ −2 x≠ −5 (3−x)(x+5) = (2+x)(7−3x) 3x+15−x
2
−5x = 14−6x+7x−3x
2
2x
2
− 3x + 1 = 0 Δ = 1
1
x
1
=
2
x
2
= 1
9 lis 15:33