tożsamość trygonomteryczna
Pazdro: sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną:
1 1 2cosx
−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−
cosx + sinx cosx − sinx cos2x
L= sin2x + cos2x sin2x + cos2x
−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−− =
cosx + sinx cosx − sinx
= sin2x*cosx − sin3x+cos3x − sinx*cos2x + sin2x*cosx +sin3x +cos3x + sinx*cos2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
cos2x − sinx*cosx + sinx*cosx − sin2x
2sin2x*cosx + 2cos3x
=−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos2x− sin2x
2(sin2x*cosx +cos3x
= −−−−−−−−−−−−−−
cos2x
według odpowiedzi jest to tożsamość trygonometryczna, mianownik wyszedł mi poprawnie, jednak
nie wiem co z licznikiem
9 lis 14:58
KluSeK^^: nie zamieniaj na jedynke trygonometryczna tylko sprowadz do wspolnego mianownika
9 lis 20:38
PW: Albo w tym co wyliczyłeś wyłącz w liczniku cosx (w nawiasie zostanie jedynka trygonometryczna
ha ha).
9 lis 21:14
Mila:
| | cosx−sinx+cosx+sinx | | 2cosx | |
L= |
| = |
| = |
| | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | | cos2x−sin2x | |
9 lis 21:15
9 lis 21:17