tożsamość trygonomteryczna
Pazdro: sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną:
1 1 2cosx
−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−
cosx + sinx cosx − sinx cos2x
L= sin2x + cos2x sin2x + cos2x
−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−− =
cosx + sinx cosx − sinx
= sin2x*cosx − sin3x+cos3x − sinx*cos2x + sin2x*cosx +sin3x +cos3x + sinx*cos2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
cos2x − sinx*cosx + sinx*cosx − sin2x
2sin2x*cosx + 2cos3x
=−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos2x− sin2x
2(sin2x*cosx +cos3x
= −−−−−−−−−−−−−−
cos2x
według odpowiedzi jest to tożsamość trygonometryczna, mianownik wyszedł mi poprawnie, jednak
nie wiem co z licznikiem
9 lis 14:58
Pazdro: zajrzy ktoś
9 lis 15:10
MathGym: licznik pierwsza linia ok
dalej zrób tak
(sin2x + cos2x)( cosx − sinx) + (sin2x + cos2x)( cosx + sinx) = (sin2x + cos2x)(cosx −
sinx + cosx + sinx) = 1* 2cosx
9 lis 15:16
Pazdro: dziękuję bardzo
9 lis 15:21
AS: Dlaczego tak?
Dodaj tak jak dodaje się ułamki
| | cosx − sibnx + cosx + sinx | |
L = |
| = |
| | (cosx − sinx)*(cosx + sinx) | |
| 2*cosx | | 2*cosx | |
| = |
| |
| cos2x − sin2x | | cos(2*x) | |
9 lis 15:26