wiem, ze łatwe ale nie wychodzi tak jak powinno ;p
jerey: wiem, ze łatwe ale nie wychodzi tak jak powinno

pole powierzchni prospotadłoscianu o podstawie w kształcie kwadratu i wysokości 7cm wynosi
30cm
2. Ile jest równa obj tego prostopadłoscianu.
8 lis 21:26
8 lis 21:36
jerey: tak własnie liczyłem, skoro jest kwadrat to jest on sześcianem czyli a2 i równanie kwadratowe,
wyszlo ze a=−6 odrzuciłem i a = 2,5 . ale z tego nie wyjdzie poprawny wynik
8 lis 21:49
5-latek: Wedlg tego wzoru Pc=2a2+2a*7+2a*7=30
czyli 2a2+14a+14a−30=0
2a2+28a−30=0/(:2)
a2+14a−15=0 z tego mam a=−15 i a=1 a=−15 odrzucam
Wiec V=a2*H wiec V=12*7=7cm3 taka jest odpowiedz?
8 lis 22:02
Wazyl: 2a2+4*7a=30
a2+14a−15=0
"a" nie jest 2,5.
8 lis 22:03
5-latek: Czyli jednak nie wyszsedl szescian
8 lis 22:04
jerey: no tak bo, zamiast wziąc pod uwagę 4 ściany boczne to wziąłem jedną. stąd wynik wychodził mi
zły. dzieki panowie
8 lis 22:05
jerey: tak, odpowiedz 7cm3
8 lis 22:06