Wielomian.
Wazyl: Rozłóż na czynniki:
W(x)=x4+x3−6x2−5x−1.
8 lis 20:12
8 lis 20:15
Mat: w(x)=x4+x3−x2−1−5x2−5x.
powyciagaj przed nawias co sie da
8 lis 20:17
Hajtowy: W(x)=x4+x3−6x2−6x−1=x(x+1)(x2−6)−1
8 lis 20:18
Wazyl: Znam rozkład wielomianu na czynniki. Znam też twierdzenie o pierwiastkach z którego wychodzi że
nie ma pierwiastków wymiernych. Na moim martnym maturalnym poziomie wiedzy pozostaje
grupowanie. Pomysł?
8 lis 20:18
Wazyl: Ma być mnożenie. Bez tego minusika. Chyba że chodzi Tobie o a2−b2. Mat zosatje mi x2+1 z
którego nic nie zrobie.
8 lis 20:20
Eta:
W(x)=(x2+3x+1)(x2−2x−1)
teraz delty ....
8 lis 20:23
Wazyl: Eta potrzebny mis posób, nie wynik
.
8 lis 20:24
Mat: x3−1+x(x3−6x−5)
x3−1 to wzór ; o to chodziło ?
8 lis 20:24
Mat: tzn nie, patrz
(x−1)(x2+x+1) + x2(x2−1)−5x(x−1)
z tego wyciagnąć x−1
8 lis 20:28
Mat: (x−1)(x3+2x2−4x+1)
8 lis 20:30
Eta:
@
Mat wymnóż to i...........
bujda
8 lis 20:40
Eta:
W(1) = 1+1−6−5−1≠0
8 lis 20:41
Mat: x
4+x
3−6x
2−5x−1=(x−1)(x
2+x+1) +x
2(x
2−1)−5x(x+1) to jest na pewno prawdziwe i rzeczywiście
z tym x−1 to tak nie bardzo
8 lis 20:59
Wazyl: Dalej nie widze sposobu. Co teraz wycignac przed nawias?
8 lis 21:52
Wazyl: Pomoze ktos? Bylbym bardzo wdzieczny.
8 lis 22:01
pigor: ..., rozłóż na czynniki wielomian
w(x)= x4+x3−6x2−5x−1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to dla swojej ...

widzę to np. tak :
w(±1)≠0 , więc szukam (*)
w(x)= (x2+ax+b)(x2+cx+d) i a,b,c,d∊C ,
taki, że
x4+x3−6x2−5x−1 = x
4+x
2(cx+d)+x
2(ax+b)+(ax+b)(cx+d) =
= x
4+(c+a)x
3+(d+b+ac)x
2+(ad+bc)x+bd ⇔
⇔ a+c= 1 i b+d+ac= −6 i ad+bc= −5 i bd= −1 ⇒
⇒
b=1 i
d= −1 i ac= −6 i a+c= 1 i −a+c= −5 ⇒ 2c= −4 i ac= −6 ⇔
⇔
c= −2 i −2a= −6 ⇒
a= 3 , stąd i z (*)
w(x)= (x2+3x+1)(x2−2x−1) = (x
2+2*x*
32+
94−
54)(x
2−2x+1−2)=
= [(x+
32)
2−
54] [(x−1)
2−2]=
=
(x+32−14√5)(x+32+14√5)(x−1−√2)(x−1+√2) . ...
8 lis 22:22