Wielomian
Blue: Rozwiąż nierówność (x−1)
3+2x
2≥4x+1
Ogólnie to chodzi mi tylko o pierwiastki, bo nierówności umiem rozwiązywać... ktoś pomoże
8 lis 19:30
5-latek: No to rozwiazuj tutaj
8 lis 19:34
Blue: ale nie wiem, jak pierwiastki znaleźć
8 lis 19:35
Bizon:
x=2
8 lis 19:35
Mat: rozwiązujesz jak rownanie a potem rysujesz na osi i zaznaczasz
8 lis 19:37
Blue: no ok, ale jak do tego dojść


Bo mam (x−1)
3 +2x
2 −4x−1≥0.... i co dalej?
8 lis 19:40
Bizon:
rozwijaj ... porządkuj ... samo się nie zrobi−
8 lis 19:41
5-latek: (x−1)3= ze wzoru skroconego mnozenia
8 lis 19:41
Hajtowy: x3−3x2+3x−1+2x2−4x−1 ≥ 0
x3−x2−x−2 ≥ 0
(x−2)(x2+x+1) ≥ 0
x ≥ 2
8 lis 19:43
Blue: mógłbyś to rozpisać
8 lis 19:44
Blue: skąd Ty wziąłeś to x3−3x2+3x?
8 lis 19:50
Hajtowy: (x−1)3 = x3−3x2+3x−1
Z tego masz :
x3−3x2+3x−1+2x2−4x−1 ≥ 0
x3−x2−x−2 ≥ 0
W(2) = 8−4−2−2 = 0
Dzielisz:
(x3−x2−x−2):(x−2) ⇒ (x−2)(x2+x+1) ≥ 0
x2+x+1⇒ Δ<0
x≥2
8 lis 19:51
8 lis 19:52
Blue: a no tak, pomyliłam wzory skróconego mnożenia, sorki
8 lis 19:53
Blue: Już wszystko jest jasne
8 lis 19:54