rozwiąż równanie
szumi: rozwiąż równanie: 12x3 − 8x2 − x + 1 = 0
7 lis 23:19
bezendu:

W(0,5)=0
W(x)=(x−0,5)(12x
2−2x−2)
Δ=4+4*24=100
√Δ=10
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(x)=(x− |
| )(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x= |
| podwójny lub x=− |
| |
| | 2 | | 3 | |
7 lis 23:33
szumi: można prosić objaśnienie tabelki ? skąd te wyniki na dole
7 lis 23:49
7 lis 23:51
pigor: ..., lub jak już "wyjdzie" nam, że w(
12=0 , to
w(x)= 0 ⇔ 12x
3−8x
2−x+1= 0 ⇔ 12x
3−6x
2−2x
2+x−2x+1= 0 ⇔
⇔ 6x
2(2x−1)−x(2x−1)−1(2x−1)= 0 ⇔ (2x−1) (6x
2−x−1)= 0 ⇔
⇔ (2x−1) (6x
2−3x+2x−1)= 0 ⇔ (2x−1) (3x(2x−1)+1(2x−1))= 0 ⇔
⇔
(2x−1)2 (3x+1)= 0 ⇔ 2x−1=0 lub 3x+1=0 ⇔ 2x=1 lub 3x= −1 ⇔
⇔ x=
12 − dwukrotny lub x= −
13 ⇔
x∊{−13,12}. ..
8 lis 00:01
bezendu: pigor bardzo lubi grupowanie
8 lis 00:05
szumi: Dzięki bardzo
8 lis 07:46
pigor: ..., nie przeczę, ...

i powiem, więcej niż bardzo .
8 lis 18:02