suma tangensów katów ostrych trójkąta
magda: suma tangensów katów ostrych trójkąta
magda: pomoże ktoś
suma tangensów katów ostrych trójkąta prostokątnego jest równa 4. Oblicz iloczyn cosinusów tych
katów.
7 lis 22:30
5-latek: | | sin(x+y) | |
tgx+tgy= |
| =4 wylicz z tego iloczyn cosinusow |
| | cosxcosy | |
7 lis 22:34
magda: nie rozumiem
7 lis 22:36
Maslanek: tgx=tg(
π2−y)=ctg y
Może to pomoże?
7 lis 22:39
7 lis 22:41
magda: kurcze dalej nie czaje
7 lis 22:41
magda: 1/4
7 lis 22:44
5-latek: | | 10 | | 10 | |
Jesli np |
| =5 to czemuu =2 ? no 2= |
| |
| | 2 | | 5 | |
| | sin(x+y) | |
TO samo tutaj cosxcosy= |
| |
| | 4 | |
7 lis 22:47
5-latek: Teraz czaisz
7 lis 22:49
pigor: .., lub np. tak : w Δ prostokątnym
α+β= 90o, więc
| | sinα | | sinβ | |
tgα+tgβ=4 ⇒ |
| + |
| = 4 ⇔ |
| | cosα | | cosβ | |
| | sinαcosβ+sinβcosα | |
⇔ |
| = 4 /* cosαcosβ >0 ⇔ |
| | cosαcosβ | |
⇔ 4cosαcosβ= sinαcosβ+sinβcosα ⇔ 4cosαcosβ= sin(α+β} ⇔
⇔ 4cosαcosβ= sin90
o ⇔ 4cosαcosβ= 1 ⇔
cosαcosβ= 14 .
7 lis 23:04
PW: A może dziecko dopiero się zaczęło uczyć o tych piekielnych funkcjach trygonometrycznych i zna
tylko definicje dla trójkąta prostokątnego?
| | a | | b | | a2+b2 | | c2 | |
tgα + tgβ = |
| + |
| = |
| = |
| (to ostatnie z twierdzenia |
| | b | | a | | ab | | ab | |
Pitagorasa).
Mamy więc:
| | c | | c | | 1 | | 1 | |
tgα + tgβ = |
| • |
| = |
| • |
| , |
| | a | | b | | cosα | | cosβ | |
czyli
Zrobi dziecko rysuneczek i zrozumie, bez takich "strasznych" wzorów.
8 lis 00:19
pigor: ... i tu chyba masz rację, nie pomyślałem o tym , ale Ono nic na to . ...
8 lis 22:56
daras: bo po kinie nocnym poszło spać
9 lis 18:40