usuwanie niewymierości- wzowy skrconego mnożenia
qber: Witam, proszę o rozwiązanie kilku przykładów usuwania niewymierności z mianownika. Udało mi się
ruszyć 3 i 4, ale na resztę nie mam pomysłu.
7 lis 21:42
7 lis 21:43
qber: To 3 i 4 robiłem wzorując się na tej stronie. Ale nie wie czy któreś pasowałby do reszty.
Szczególnie konfundują mnie te pierwiastki 3 stopnia
7 lis 21:45
sushi_ gg6397228:
wzory a3−b3 i a3+b3 sie kłaniają
7 lis 21:48
qber: To do przykładu 5. Ale 6, 7 i 9 mają po 3 elementy w mianowniku− tu jakiś inny wzór nie
powinien być?
7 lis 21:52
sushi_ gg6397228:
rozpisz te wzory, które podałem
7 lis 21:55
qber: 5 rozpisuję sobie wg
https://matematykaszkolna.pl/strona/1135.html ale później nie mogę sobie poradzić w rachunkach z taką ilością
pierwiastków. Mimo wszystko nie wiem dlaczego mam użyć tego wzoru skróconego mnożenia?
Pierwiastek sześcienny to i potęga ma być sześcienna?
7 lis 22:18
sushi_ gg6397228:
czytamy post o 21.55 i wykonujemy polecenie, zawarte w nim
7 lis 22:19
7 lis 22:21
7 lis 22:23
qber: Kurde, zaćmiło mnie w tym 5− zamiast po prostu spotęgować to się zastanawiałem co by tu robić.
A mógłbyś/ mogłabyś wytłumaczyć mi dlaczego użyto tego wzoru(różnicy sześcianów)?
7 lis 22:32
dero2005:
(a+b)(a2−ab+b2) =
a3+b3
| | (3√3)2−3√3*3√5+(3√5)2 | |
* |
| = |
| | (3√3)2−3√33√5+(3√5)2 | |
| | 3√9−3√15+3√25 | | 3√9−3√15+3√25 | |
= |
| = |
| |
| | (3√3)3+3√5)3 | | 3+5 | |
8 lis 07:58
qber: Ok, dzięki wielkie, chyba muszę korepetytora zmienić bo on tłumaczył mi przez 1h a tu jeden
wzór i kolory i wiem o co chodzi.
8 lis 14:33
qber: Na pozostałe też mam spojrzeć w taki sposób i rozwiązać− tym razem wzorami sześciennymi?
8 lis 14:43
qber: | | 3√2+3√4 | | 3√9−3√15 | |
W 7 wyszło mi |
| , a w 8 |
| . Korzystałem ze wzorów sumy |
| | 3 | | 4 | |
sześcianów i różnica sześcianów. Przy 6 i 1 nadal stoję w miejscu. Pomoże ktoś?
8 lis 16:10
5-latek: w 6 pomnozyc licznik i mianownik przez (1+(√3−√2) i zastusujemy wzor a2−b*2=(a−b)(a+b)
gdzie a=1 i b=(√3−√2)
8 lis 16:15
qber: Przeliczyłem 3 i teraz wychodzi mi −7 kiedy stosuję wzór na różnicę kwadratów, dobrze? W 4
8 lis 16:27
qber: | | √3−3+√6 | |
w 6 wychodzi mi |
| tylko ze zamieniłem a i b, bo liczyłem wcześniej, a |
| | 4−2√3√2 | |
| | √3+3−√6 | |
dokładnie wg tego co napisał 5−latek to |
| |
| | 6−2√3−2√2−2√6 | |
8 lis 18:49
qber: Ktoś może powiedzieć który wynik poprawny?
9 lis 14:17
dero2005:
(
a−
b)(
a+
b) =
a2 −
b2
| √3 | | (1−√3)+√2 | |
| * |
| = |
| (1 − √3) − √2 | | (1−√3)+√2 | |
| | √3+√6−3 | | 2+2√3 | |
= |
| * |
| = |
| | 2−2√3 | | 2+2√3 | |
| | 2√3+2√6−6+6+2√18−6√3 | |
= |
| = |
| | 22 − (2√3)2 | |
| | 2√6 − 4√3 + 6√2 | | 4√3 − 2√6 − 6√2 | |
= |
| = |
| |
| | −8 | | 8 | |
9 lis 15:23