7 lis 14:11
ZKS:
Podstawiając za |x| = t mamy równanie postaci
| | 1 | |
−t2 + (m − 3)t − |
| (m2 − 1) = 0 |
| | 4 | |
| | 1 | |
t2 − (m − 3)t + |
| (m2 − 1) = 0. |
| | 4 | |
Rozpatrujemy teraz przypadki
1
o
Δ < 0
2
o
Δ = 0 ∧ t
o < 0
3
o
Δ > 0 ∧ t
1 + t
2 < 0 ∧ t
1t
2 > 0.
7 lis 14:16
ZKS:
I ciekawi mnie rzecz jak mogłeś otrzymać z warunku a = 0 że m ∊ R?
7 lis 14:17
maciek1o3s: a = 0 => m ∊ R otrzymalem z tego ze a nie jest uzaleznione od m, czyli przy t2 nie wystepuje
zmienna m, czy zle mowie?
7 lis 14:22
ZKS:
To dla jakiego m otrzymasz że a = 0? Według Twojego zapisu dla każdego m ∊ R.
7 lis 14:23
maciek1o3s: racja, moj blad, powinno byc R ∊ ∅
7 lis 14:27
7 lis 14:28
maciek1o3s: oraz co z zalozeniem ze to funkcja liniowa i
a=0, b=0, c ≠ 0? powinno sie to dawac, czy nie?
7 lis 14:34
ZKS:
Nie trzeba według mnie bo widać że nigdy nie zajdzie taka sytuacja (a ≠ 0 dla każdego m ∊ R).
7 lis 14:36
ZKS:
Jeżeli przy najwyższej potędze jest parametr wtedy trzeba sprawdzić ten warunek.
7 lis 14:37
maciek1o3s: a powiedz mi 3ci warunek
Δ > 0 ∧ t1 + t2 < 0 ∧ t1t2 > 0.
zalozmy ze t1 = −4, t2 = −7 to t1 + t2 = −4 − (−7) = 3, czyli warunek nie jest spelniony, a
miejsca zerowe oba sa ujemne o.O
7 lis 14:40
ZKS:
Wiesz co to jest
+?

Czemu próbujesz na siłę udowodnić że coś jest źle?
7 lis 14:42
maciek1o3s: czy ja dorbze rozumuje:
Δ = 0 ∧ to < 0
Δt to −6m + 10,
zeby wynosila 0 to m = 1,(6)
a miejsce zerowe licze z rownania −b / 2a ale z rownania z t, czyli (m−3)/2 < 0, z czego
wychozi m < 3 tak?
7 lis 14:59
maciek1o3s: a z ostatniego zalozenia wychodzi
Δ > 0 ∧ t1 + t2 < 0 ∧ t1t2 > 0.
Δ < 0 to m < 1,(6) −> jedna i dwie trzecie
t1t2 to m >1 v m<−1
t1+t2 to m > 3
Za nic nie wyjdzie z tych rozwiazan przedzial (−niesk, −1) u (1, niesk)
7 lis 15:04
ZKS:
Jaki warunek masz do t1 + t2? Zapisz też ile wynosi t1 + t2.
7 lis 15:11
maciek1o3s: t1 + t2 to u mnie −m + 3 <0
a t1t2 to m2−1 > 0
a delta to −6m + 10, czyli m < 1 i dwie trzecie,
7 lis 15:14
ZKS:
t1 + t2 tyle nie wynosi.
7 lis 15:18
maciek1o3s: no przeciez to jest −b / a a b to −(m−3), a a to 1...
7 lis 15:32
ZKS:
Dokładnie więc skoro b = −(m − 3) to ile wynosi −b?
7 lis 15:42
maciek1o3s: dobra, rozpisalem jeszcze raz i wyszły mi przedziały:
Δ > 0 ∧ t1 + t2 < 0 ∧ t1t2 > 0 to m ∊ (−niesk, −1) u (1, 1i dwie trzecie)
Δ < 0 to m ∊ (1 i diwe trzecie, niesk)
Δ = 0 i −b / 2a < 0 to m ∊∅
7 lis 15:46
maciek1o3s: wiec przedzial nie domyka sie w 1 i dwie trzecie [ 1,(6) ]
7 lis 15:46
ZKS:
Jak Ci wyszło z warunku Δ < 0 taki przedział? Popraw.
7 lis 15:52
ZKS:
Tak samo w ostatnim warunku nie wychodzi sprzeczność.
7 lis 15:54
maciek1o3s: Jak Ci wyszło z warunku Δ < 0 taki przedział? Popraw.
a no delta to −6m + 10, wiec
−6m + 10 < 0 to
−6m < − 10
m>1,(6)
zle mowie?
7 lis 16:01
pigor: ...., Dla jakich wartości parametru m równanie
−x2+(m−3)|x|=0,25(m2−1)
nie ma rozwiązań ? otóż
−x2+(m−3)|x|= 0,25(m2−1) ⇔
|x|2−(m−3)|x|+0,25(m2−1)= 0 i nie ma
rozwiązań ⇔ Δ< 0 lub (Δ ≥0 i |x|
1|x|
2 >0 i |x|
1+|x|
2< 0) ⇔
⇔ (m−3)
2−(m
2−1)< 0 lub (Δ ≥0 i m
2−1 >0 i −m+3< 0) ⇔
⇔ m
2−6m+9−m
2+1< 0 lub (Δ ≥0 i |m| >1 i m >3) ⇔ 6m >10 lub (Δ ≥0 i |m| >1) ⇔
⇔ m> 1
23 lub [m ≤ 1
23 i (m< −1 lub m >1)] ⇔
⇔ m > 1
23 lub m< −1 lub 1< m ≤ 1
23 ⇔
⇔ m< −1 lub m >1 ⇔
m∊(−∞ ; −1)U(1;+∞) . ...
7 lis 16:03
ZKS:
No teraz dobrze poprawiłeś. Jeszcze został ostatni warunek.
7 lis 16:10
soczek: Najpierw jest (Δ ≥0 i |m| >1 i m >3)
Następnie (Δ ≥0 i |m| >1)
Czy ktoś może wytłumaczyć gdzie się podziało "m >3"
21 lis 18:34
soczek: [

]
21 lis 19:33