F. kwadratowa z parametrem
maciek1o3s: chce znalezc m dla ktorego rownanie 2x2 − m|x| + m −2 = 0 ma dwa rozwiazania, wiec za |x| =
t, no ale musze zastrzec, że t > 0, zeby mialo 2 rozwiazania, no i licze dalej sobie wychodzi
mi rownanie 2t2 − mt + 2 − m = 0, z tego delta to m2 − 8m + 16, wiec licze druga delte,
wychodzi 0, licze miejsce zerowe, wynosi 4 i co dalej?
a i jeszcze musze zawrzec ze t1*t2 > 0 zeby modul |x| = t mial 2 rozwiazania
7 lis 12:01
wredulus_pospolitus:
czyli jedynie dla m=4 ... Δx = 0
czyli t1 = t2 = ....
skoro |x| = t1,2 to x1 = ... i x2 = ...
7 lis 12:07
maciek1o3s: mógłbyś to rozpisać całkowicie? Mając dane, że m = 0 jak mam wyliczyć t? (z warunku t1*t2 > 0
wynika jescze że m > 2)
7 lis 12:12
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− gdzie masz napisane, że m=0 ? nigdzie

masz równanie 2x
2 − m|x| + m −2 = 0
zauważasz, że jeżeli takie równanie będzie spełnione dla jakiegoś x = a ... to będzie także dla
x= −a (pomijając x=0)
skoro masz znaleźć parametr 'm' dla którego będą dokładnie 2 rozwiązania, to de facto szukasz
takiego parametru m dla którego równanie kwadratowe 2t
2 − m*t + (m−2) = 0 ma dokładnie jedno
rozwiązanie (przy założeniu, że t≥0).
to równanie kwadratowe będzie miało jedno miejsce zerowe gdy Δ
t = 0
wyznaczasz Δ
t = m
2 − 8*(m−2)
otrzymujesz nowe równanie kwadratowe m
2 − 8*(m−2) = 0
wyznaczasz w nim miejsca zerowe (czyli kiedy to równanie będzie =0)
wychodzi, że dla m=4
w takim razie dla m=4 masz, że Δ
t = 0
czyli istnieje jedno miejsce zerowe równania ( sprawdź czy t>0 ) 2t
2 − m*t + (m−2) = 0
czyli istnieją dokładnie dwa takie 'x', że |x| = t
czyli równanie 2x
2 − m|x| + m −2 = 0 posiada dokładnie dwa rozwiązania dla tejże wartości
parametru m
7 lis 12:19
maciek1o3s: odpowiedź w książce to ze m ∊ (−∞, 2) ∪ {4}
poza tym napisales:
m dla którego równanie kwadratowe 2t2 − m*t + (m−2) = 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie (przy
założeniu, że t≥0).
Wydaje mi sie ze powinno byc t >0, bo gdy t = 0 bedzie tylko 1 rozwiazanie dla modulu
7 lis 12:25
maciek1o3s: Bo gdy podstawię m = 4 do rownania to otrzymam:
2t2 − 4t + 2 = 0
z czego wychodzi Δt = 0, czyli t ma jedno miejsce zerowe, czyli git majonez? Ale odpowiedź w
książce podaje jeszcze przedział od (−∞, 2)
7 lis 12:28
irena_1:
bo tutaj:
− albo m=4
| | m−2 | |
− albo m≠4 i t1t2<0, czyli |
| <0, więc m<2 |
| | 2 | |
7 lis 12:55
pigor: ..., znaleźć m dla którego równanie 2x
2−m|x|+m−2= 0 ma dwa rozwiązania ,
otóż, np. tak ;
2x
2−m|x|+m−2= 0 ⇔
2|x|2−m|x|+m−2= 0 ma 2 rozwiązania ⇔
⇔ (
Δ= 0 i |x|o>0) lub (
Δ >0 i |x|1|x|2< 0) ⇔
⇔ m
2−8(m−2) =0 i
14m >0) lub (m
2−8(m−2) >0 i
12(m−2)< 0) ⇔
⇔ ((m−4)
2= 0 i m >0) lub ((m−4)
2 >0 i m−2< 0) ⇔
⇔ (m= 4 i m >0) lub (m≠ 4 i m<2) ⇔ m=4 lub m<2 ⇔
m∊(−∞;2)U{4} ...
7 lis 13:21
maciek1o3s: pigot dzieki!

a czy nie powinno byc trzeciego zalozenia?:
a = 0 i b ≠ 0 ?, gdzie ono od razu odpada bo m ⊂ ∅ dla a = 0
7 lis 13:25
irena_1:
Δ=m
2−8(m−2)=m
2−8m+16=(m−4)
2
− Δ=0 tylko jeśli m=4
i wtedy mamy
2t
2−4t+2=0
2(t−1)
2=0
t=1>0
− Δ>0 jeśli m≠4
| | m−2 | |
i wtedy mamy t1t2= |
| <0 dla m<2 |
| | 2 | |
Stąd, po prostu m∊(−
∞; 2) ∪ {4}
7 lis 13:26
maciek1o3s: a skad sie bierze zalozenie ze Δ > 0 gdy m ≠ 4?
7 lis 13:31
maciek1o3s: w ogole mozna vietea stosowac dla 1 miejsca zerowego? bo tutaj to t1 = t2 przeciez
7 lis 13:34
irena_1:
Bo
Δ=(m−4)2≥0
i dla m=4 jest Δ=0, a dla m≠4 jest Δ>0
7 lis 13:34
irena_1:
Nie, ale zastrzeżenie jest, że m≠4, czyli Δ>0
7 lis 13:34
maciek1o3s: no ale jesli nie zwine wyrazenia m2 − 8m + 16 do kwadratu roznicy to jak moge przyjac ze to
jest wieksze/rowne zeru?
7 lis 13:36
maciek1o3s: poza tym jesli przyjalem ze |x| = t to jak moge liczyc cos dla t1, t2 gdzie nie wiem czy nie
wyjda one ujemne?
7 lis 13:39
irena_1:
Bo tutaj Δm=0, czyli jest jedno miejsce zerowe m=4.
Czyli dla m=4 wartość Δ=0, a dla m≠4 wartość Δ>0
Naszkicuj sobie wykres m2−8m+16
7 lis 13:41
maciek1o3s: Nawet jesli przyjmuje:
(Δt= 0 i t>0) lub (Δt >0 i t1t2< 0) to z drugiego zalozenia wychodzi mi ze m nalezy do zbioru
pustego, bo ten wykres ma 1 miejsce zerowe, i a nierownoisc jest Δt >0 a nie Δt ≥0
7 lis 13:42
irena_1:
Maciek!
Wstawiłeś t=|x| i zastrzegłeś, że t>0.
Rozważasz więc równanie 2t2−mt+m−2=0
Są tu dwie możliwości:
− albo równanie ma jedno DODATNIE rozwiązanie (Δ=0)
− albo równanie ma dwa różne rozwiązania ale różnych znaków (wtedy dokładnie jedno jest
dodatnie, a drugie ujemne), czyli Δ>0 i t1t2<0
7 lis 13:44
irena_1:
Mylisz równanie wyjściowe t2−mt+m−2=0 i jego wykres z wykresem równania "Delty", czyli
m2−8m+16
7 lis 13:46
7 lis 13:49
maciek1o3s: Czyli wyszedlem teraz z dobrego rownania czy zlego? Licze tutaj kiedy delta jest wieksza od
zera, ale wychodzi mi ze dla m ∊ ∅
7 lis 13:50
maciek1o3s: jejku juz mam, przeciez tam jest m ∊ R za wyjatkiem 4 −.−
7 lis 13:52
irena_1:
Wstaw sobie na przykład m=0
Masz wtedy równanie
2x2−2=0
x=1 lub x=−1
Są 2 rozwiązania
Wstaw sobie m=2
Masz wtedy równanie
2t2−2t=0
t(t−1)=0
t=0 lub t=1
x=0 lub x=−1 lub x=1
Są 3 rozwiązania
Równanie 2x2−m|x|+m−2=0
ma zawsze rozwiązania, bo Delta jest nieujemna.
Dwa rozwiązania ma to równanie, jeśli Δ=0 i t=|x|>0 lub jeśli Δ>0 i dwa rozwiązania są
różnych znaków (jedno dodatnie i jedno ujemne, a wtedy |x| musi być dodatnia, więc ujemny
pierwiastek odrzucamy)
7 lis 13:59
pigor: ..., ufffffffffffffff, jak to dobrze, że...

nie jestem ... nauczycielem
7 lis 14:04
7 lis 14:12
maciek1o3s: aj to jeszcze mam tu watpliwosc jednak
czy to zadanie nie powinno miec zalozen:
Δ > 0
t1t2 < 0
i teraz to drugie:
Δ=0
i −b / 2a > 0
my przyjmowalismy
Δ=0
i t1t2 > 0, a jak wiadomo t1t2 to −b / a a nie −b / 2a, wprawdzie na wynik to nie wplywa, no
ale zly zapis to blad merytoryczny i cale zadanie na 0 pkt jest wtedy
7 lis 14:19
ZKS:
Nie widzę gdzie ktoś przyjmował dla Δ = 0 warunek t1t2 > 0.
7 lis 14:30
maciek1o3s: no t1t2 > 0 dla Δ=0?
Jak nie to porsze mnie poprawic, bo juz zglupialem totalnie,
7 lis 14:35
ZKS:
Dla Δ = 0 otrzymujesz rozwiązanie to a nie t1 oraz t2
(oczywiście nie mówię tu kiedy t1 = t2).
7 lis 14:39