funkcja kwadratowa
mysia: rozwiąż nierówność |x2−x|−|x−5| ≤3
7 lis 13:06
irena_1:
1)
x<0
x2−x−(−x+5)≤3
2)
0≤x≤1
−x2+x−(−x+5)≤3
3)
1<x<5
x2−x−(−x+5)≤3
4)
x≥5
x2−x−(x−5)≤3
7 lis 13:16
pigor: ..., rozwiąż nierówność
|x2−x|−|x−5| ≤ 3
lub, np. tak :
|x2−x|−|x−5| ≤ 3 ⇔ |x
2−x| ≤ |x−5|+3 ⇔ −|x−5|−3 ≤ x
2−x ≤ |x+3|+3 ⇔
⇔ x
2−x+3 ≥ −|x−5| i x
2−x−3 ≤ |x+3| ⇔ x∊R (dlaczego

) i x
2−x−3 ≤ |x+3| ⇒
⇒ (x
2−x−3 ≤ x+3 i x+3 ≥0) lub (x
2−x−3 ≤ −x−3 i x+3 < 0) ⇔
⇔ (x
2−2x−6≤ 0 i x ≥−3) lub (x
2≤ 0 i x< −3) ⇔ (x
2−2x+1−7≤ 0 i x ≥−3) lub x∊∅ ⇔
⇔ (x−1)
2 ≤ 7 i x ≥ −3 ⇔ |x−1| ≤
√7 i x ≥ −3 ⇔ −
√7 ≤ x−1 ≤
√7 i x ≥ −3 ⇔
⇔
1−√7 ≤ x ≤ 1+√7 i x ≥ −3 ⇔
x∊[1−√7 ; 1+√7] . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
brzydki wynik ; ciekawe jaki wynik w odpowiedziach ma
mysia
7 lis 13:55
pigor: ...kurcze teraz widząc całość zamiast |x−5| , napisałem |x+3| w 1−szej linijce
i tak ciągnąłem (to chyba się nazywa błąd nieuwagi ) do końca, stąd chyba taki wynik
7 lis 14:01
7 lis 14:03
irena_1:
A mi wyszło x∊<−2√2; 2√2>
Pigor− wstaw x=3
|9−3|−|3−5|=6−2=4>3
7 lis 14:05
irena_1:
1)
x∊(−∞; 0) ∪ (1; 5)
x2−x−(−x+5)≤3
x2−8≤0
x∊<−2√2; 0) ∪ (1; 2√2>
2)
x∊<0; 1>
−x2+x−(−x+5)≤3
−x2+2x−8≤0
Δ<0
x∊<0; 1>
3)
x∊<5; ∞)
x2−x−(x−5)≤3
x2−2x+2≤0
Δ<0
Φ
x∊<−2√2; 2√2>
7 lis 14:15
pigor: ..., poprawiam rozwiązanie z godziny 13 : 55 , a więc
rozwiąż nierówność
|x2−x|−|x−5| ≤ 3 lub, np.
tak :
|x2−x|−|x−5| ≤ 3 ⇔ |x
2−x| ≤ |x−5|+3 ⇔ −|x−5|−3 ≤ x
2−x ≤ |x−5|+3 ⇔
⇔ x
2−x+3 ≥ −|x−5| i x
2−x−3 ≤ |x−5| ⇔ x∊R (dlaczego

) i x
2−x−3 ≤ |x−5| ⇒
⇒ (x
2−x−3 ≤ x−5 i x−5 ≥0) lub (x
2−x−3 ≤ −x+5 i x−5< 0) ⇔
⇔ (x
2−2x+2≤ 0 i x ≥ 5) lub (x
2≤ 8 i x< 5) ⇔ x∊∅ lub (|x|≤ 2
√2 i x< 5) ⇔
⇔ −2
√2 ≤ x≤ 2
√2 i x<5 ⇔
−2√2 ≤ x ≤ 2√2 ⇔
x∊[−2√2;2√2] . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7 lis 22:36