dziedzina funkcji
kocham życie: Wyznacz dziedziny :
d) y= x
3 + 3x
2 +4
Proszę o pomoc jak co się robi po kolei w tych konkretnych przykładach.
6 lis 22:40
kocham życie: ?
6 lis 22:47
krystek: Napisz :wyliczcie za mnie !
6 lis 22:48
kocham życie: jak wyliczycie to nie będę wiedział jak nie o to chodzi, nie jestem typem który liczy na wynik
i nara. Będę to analizował aż zrozumiem.
6 lis 22:49
5-latek: a,b d D=ℛ natomiast c) 1−x2≠0 to (1−x)(1+x)≠0 to 1−x≠0 to x≠ ... lub 1+x≠0 tox≠
policz
6 lis 22:51
kocham życie: ktoś pomoże i powie co mam zrobić w tych przykładach?
6 lis 22:52
kocham życie: DZięki

, ale dlaczego w a,b,d jest D=ℛ ?
6 lis 22:53
6 lis 22:54
Janek191:
W a) i b) za x można wstawić dowolną liczbę rzeczywistą, więc D = ?
W c) za x nie można wstawić liczb: − 1 i 1 , więc D = ?
W d) za x moźna wstawić dowolną liczbę rzeczywistą, więc D = ?
Dokończ
6 lis 22:54
5-latek: Krysiu ale to sa studenci . jak oni zdali mature nie wiedzac takich rzeczy
6 lis 22:57
krystek: Mnie już nic nie dziwi!
6 lis 22:58
kocham życie: z dziedziną miałem problemy tylko
6 lis 23:04
krystek: To podaj dziedzinę:
6 lis 23:05
Piotr 10: Jak dziedzina to najprostsza rzecz. U mnie w klasie najsłabsze osoby potrafią wyznaczyć
dziedzinę
6 lis 23:06
kocham życie: Krystek to będzie R
x2+1≠0
x2≠−1
nie ma takiej liczby podniesionej do kwadratu co dała by −1.
6 lis 23:08
krystek: ok
6 lis 23:10
6 lis 23:11