.
Piotr 10: Oblicz sumę wszystkich trzycyfrowych parzystych liczb naturalnych.
a1=100
an=998
r=2
an=a1+(n−1)*r
998=100+(n−1)*2
998=100+2n−2
900=2n
n=450
S450=247050
OK?
6 lis 22:23
Radek:
6 lis 22:25
Saizou : a teraz pokaż ile jest liczb 3−cyfrowych parzystych za pomocą kombinatoryki
6 lis 22:26
Piotr 10: Dzięki
Radek
6 lis 22:27
Piotr 10: Saizou zaraz zrobię tylko wykąpię się wpierw
6 lis 22:28
Saizou : zadanko na mniej niż 1 min roboty
6 lis 22:29
Piotr 10: Ostatnia cyfra musi być postaci {0;2;4;6;8}
rozpatruje wpierw 0
Pierwsza cyfra na 9 sposobów
Druga cyfra na 10 sposobów
10*9*1=90
rozpatruje gdy ostatnia cyfra {2;4;6;8} a więc 4 sposoby
Pierwsza cyfra na 9 sposobów
Druga cyfra na 10 sposobów
9*10*4=360
360+90=450 liczb
6 lis 22:41
Saizou : a po co tak rozbijać

− 1 miejsce {1,2,3,...9} 9 sp.
− 2 miejsce {0,1,2...9} 10 sp.
− 3 miejsce {0,2,4,6,8} 5 sp.
9*10*5=450
6 lis 23:04
6 lis 23:07