.
Piotr 10: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2Ix−2I−x. Dla jakich wartości parametru m równanie
f(x)=m2−√2m ma pierwiastek ujemny ?
Gdy x < 2
f(x)=0,25x−1
Gdy x ≥2
f(x)=0,25
m2−√2m > 4
m2−√2m − 4 > 0
m1=2√2 ; m2= − √2
m∊(−∞;−√2 ; 2√2;+∞)
Dobrze czy źle ?
6 lis 22:59
Piotr 10:
6 lis 23:20
Saizou :

niech
m
2−
√2m=k
wówczas
2
lx−2l−x=k
− gdy x<2
2
−2x−2=k
| | 1 | |
( |
| )x−1−k=0 ⇒k>0→m2−√2m>0⇒m∊(−∞:0)∪(√2:+∞) |
| | 4 | |
−gdy x≥2
2
x−2−x=k
2
−2=k
| 1 | | 1 | | 1 | | √2−√3 | | √2+√3 | |
| −k=0→k> |
| →m2−√2m> |
| →m∊(−∞: |
| )∪( |
| :+∞) |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √2−√3 | | √2+√3 | |
zatem m∊(−∞: |
| )∪( |
| :+∞) |
| | 2 | | 2 | |
jak czegoś nie pomyliłem
6 lis 23:29
Saizou : sorry druga część powinna wyglądać inaczej, bo ja zrobiłem kiedy przyjmuje wartości ujemne
6 lis 23:30
Piotr 10: To jaka w końcu odpowiedź, bo troszkę nie łapie po zapisach ?
6 lis 23:32
Saizou : jeszcze raz to przeliczę

bo coś mi nie pasuje
6 lis 23:33
Piotr 10: Ja to z wykresu odczytałem że dla ....... > 4
6 lis 23:33
Saizou : albo banalny warunek rozwiązać że
f(0)<0
2l0−2l+0=m2−√2m
22=m2−√2m <0
m2−√2m−4 <0 ⇒m∊(−∞:−√2) ∪ (2√2:+∞)
6 lis 23:41
Piotr 10: f(0) < 0 skąd taki warunek ?
6 lis 23:43
Saizou :

najpierw narysowałem sobie funkcję f(x)=2
lx−2l−x i tak ją sobie przesuwałem w dół i
zauważyłem że był pierwiastek ujemny to f(0)<0
6 lis 23:48
Mila:

f(x)=2
|x−2|−x
1)
|x−2|=x−2 dla x≥2 i wtedy mamy
| | 1 | |
f(x)=2x−2−x=2−2= |
| funkcja stała− niebieska |
| | 4 | |
2)|x−2|=−x+2 dla x<2 wtedy:
f(x)=2
−x+2−x=2
−2x+2 różowa
f(0)=2
2=4
Ujemne rozwiżania będa dla
y=m
2−
√2m>4
m
2−
√2m−4>0⇔m<−
√2 lub m>2
√2
6 lis 23:50
Piotr 10: Saizou coś mi tu nie gra. Zobacz post 23:41 a post 22:59 ( o nierówności chodzi )
6 lis 23:51
Piotr 10: Dziękuję
Mila 
. Tak samo mi wyszło
6 lis 23:52
Saizou : co ja pisze już, może lepiej pójdę spać
6 lis 23:53
Mila:
Właśnie dobrze, że odczytałeś z rysunku tę 4, ale trzeba ja obliczyć.
6 lis 23:54
Piotr 10: Mila policzyłem ją, patrz post 22:59
6 lis 23:55
Saizou : ja się jutro jeszcze nad tym zastanowię , bo już nie wiem co myślę i pisze także dobranoc
6 lis 23:56
Mila: Dobranoc Panowie
7 lis 00:02