Katy wewnetrzne w trojkacie prostokatnym
Gracek243: Wyznacz miare katow ostrych w trojkacie prostokatnym o dlugosci przyprostokatnych a=5 b=6
6 lis 21:45
52: liczysz przeciwprostokątną z pitagorasa a potem stosujesz różne funkcje trygonometryczne
6 lis 21:46
6 lis 21:47
Gracek243: Rozne funcje czyli jakie konkretnie ? Mozesz pomoc bo jutro dokladnie te zadanie mam na spr
6 lis 21:48
Gracek243: Ja slabo kleje matme
6 lis 21:50
52: już masz link...
6 lis 21:52
Gracek243: Jaki konkretnie wzor? Ktos rozwiaze ?
6 lis 21:53
52: a
2+b
2=c
2
5
2+6
2=c
2
c
2=
√61
γ pomyśl i narysuj to sobie
6 lis 21:55
Gracek243: Ok dziekuje a to jest juz cale rozwiazanie?
6 lis 21:57
52: Ile trójkąt ma kątów ?
6 lis 21:58
Gracek243: 3 ma katy
6 lis 21:59
Gracek243: Bo jeden z nich to 90 stopni
6 lis 22:00
Gracek243: Wynik powinien wyjsc w stopniach a nie w ulamkach chyba..
6 lis 22:00
52: No widzisz sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
6 lis 22:00
Gracek243: Dzieki ale to chyba nie wszystko
6 lis 22:01
Gracek243: Wynik moze byc w ulamku?
6 lis 22:03
Eta:
| | 5 | |
tgα= |
| ≈0,8333 ⇒ α≈ ... odczytaj z tablic |
| | 6 | |
β= 90
o −α ≈ ........
i to tyle
6 lis 22:05
Gracek243: Dziękuję bardzo
6 lis 22:12