JEśli an jest nieskończonym....
1!: JEśli (a
n) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym, w którym a
1=9 i S=13,5 to q wynosi?
Proszę o podpowiedź a NIE o rozwiązanie

dzięki z góry
6 lis 21:15
PW: q występuje we wzorze na S
6 lis 21:20
1!: wiem ale nie wiem jak to dalej policzyć. Liczyłem tak:
13,5=9* 1−qn1−q i co dalej?
6 lis 21:35
1!: ma ktoś jakieś pomysły? Proszę o resztę rozwiązań
6 lis 21:43
5-latek: Suma ilu wyrazow =13,5
6 lis 21:45
PW: Nie ten wzór, mamy "sumę wszystkich wyrazów" nieskończonego ciągu.
6 lis 21:49
1!: nie wiem dopisałem 13,5n=9* 1−qn 1−q ale nadal nic w tym nie widzę
6 lis 21:52
1!:
6 lis 22:10
lola: wzór na sumę to Sn= a1 * (1−qn)/(1−q)
Szukasz qn
6 lis 22:20
1!: jednak proszę o wszystkie obliczenia od początku najlepiej tym sposobem co ja zacząłem. Z góry
dzięki
6 lis 22:24
lola: sama wrzucałam takie zadanie na forum tu; potrzebne Ci na dziś ? Bo trochę dużo pisania tam
było...
6 lis 22:28
1!: tak

byłbym wdzięczny za te obliczenia lolu
6 lis 22:31
lola: haha było to w zeszłym roku i ni ma na forum

No rozumiem,zastanowię się chwilkę ale nic nie
obiecuję...
6 lis 22:32
1!: Ok to czekam
6 lis 22:33
lola: więc wymyśliłam na razie tyle :
spróbuj wykorzystać fakt że q
n−1 = a
n/a
1
stąd q
n=(a
n/a
1)*q
wstaw pomyśl
6 lis 22:43
1!: Proszę o rozwiązanie
6 lis 22:48
lola: bez kitu −.− wstwisz i masz\
sn−sn*q=a1−an*q
13,5−13,5*q=9−9q−q
2
co dało równanie kwadratowe , delta , pierwiastki i po zadaniu ... a ja męczę teraz swoje
zadanka
6 lis 22:53
lola: sory nie q2 tylko qn co zmienia postać rzeczy o ile dobrze myslę....
6 lis 22:57
PW: Ludzieeee!
− "suma wszystkich wyrazów" nieskończonego ciągu geometrycznego
6 lis 22:58
lola: No właśnie to odkryłam

sory za wprowadzenie w błąd ,teraz to już chyba oczywiste
6 lis 23:04
1!: czyli ten wzór jest na szereg geometryczny i nieskończony ciąg?
6 lis 23:12
6 lis 23:13
1!: z góry dzięki
6 lis 23:13