Rozłóż wielomian na czynniki
Imposible: Rozłóż wielomian w na czynniki.
w(x)=(x2−3x+2)(x2−2x−3)
5 lis 18:10
Imposible: poczatek bedzie (x−{2}) ale nie wiem co dalej i co zrobic z (x2−2x−3)
5 lis 18:11
Imposible: poprawa: (x−√2)
5 lis 18:12
Imposible: ?
5 lis 18:13
5-latek: x2−2x−3=0 i delta x1 i x2 i napisac postac iloczynowa
5 lis 18:14
Imposible: obliczylam i wyszlo mi (x−√2)(x−+1)(x−3)
z tylu w ksiazce w odpowiedzach jest innaczej. gdzie zrobilam blad?
5 lis 18:24
Imposible: ?
5 lis 18:26
Imposible: chyba ze trzeba obydwa nawiasy obliczyc delte. tylko dlaczego w tym przykladzie trzeba tak
zrobic a w 9x2−30x+25 trzeba bylo wzor skr. mnozenia?
5 lis 18:33
5-latek: | | 2−4 | | 2+4 | |
Δ=16 to √16=4 x1= |
| =−1 i x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
wiec postac iloczynowa bedzie taka (x−x
1)(x−x
2) = (x−(−1))(x−3)=(x+1)(x−3)
zauwaz ze do postaci iloczynowej jesli masz wyliczone pierwiastki (miejsca zerowe ) to
wpisujesz je ze zmieninym znakiem
Popatrz x
1=−1 wiec do postaci iloczynowej wpisalismy (x+1) to samo x
2=3 a do postaci
iloczynowej wpisalismy (x−3) . Czy to jest jasne teraz ?
5 lis 18:33
Imposible: no tak i tak zrobilam ale pierwszy nawias mi sie nie zgadza. obliczylam go ze wzoru sk. mn. tak
jak w przykladzie 9x2−30x+25 ale mi nie wyszlo i nie wiem czy tutaj tez ma byc liczona delta?
a jesli tak to dlaczego tutaj tak a w przykladzie tym co teraz podalam sk. mn.?
5 lis 18:37
Imposible: .
5 lis 18:42
5-latek: A to jednak ma byc tak jak na poczatku . ?tak
x2−3x+2 nie zwiniesz do wzoru skroconego mnozenia (a−b)2=a2−2b+b2 [C[bo
(x−√2)2 to co napisalas to = x2−2*x*√2+2 =x2−2√2x+2]] czy to jest to samo co
x2−3x+2 ? Nie . wobec tego tez licz delte i x1 i x2
5 lis 18:44
Imposible: ok dzieki. ale jeszcze mi wytlumacz dlaczego przyklad:
a) (x2−3x+2)
b) 9x2−30x+25
obydwa liczy sie innaczej a nie tak samo. jak ja mam to rozroznic?
pierwszy z delty a drogi ze sk. mn. − tak liczylam i jest dobrze tylko dlaczego innaczej skoro
sa podobne?
5 lis 18:48
Imposible: ?
5 lis 18:56
5-latek: mamy taki wzor skroconego mnozenia
(a−b)2= a2−2a*b+b2
W a) juz CI pokazalem ze nie zwinesz go do tego wzoru bo mamy x2−3x+2 to wedlug tego wzoru
nasze a musialoby byc rowne x czyli a=x i nasze b =√2
wb) mozna zstosowac ten wzor bo nasze a=3x i b=5 i teraz patrze ze podwojony iloczyn a*b
czyli 2*3x*5=30x czyli (3x−5)2=9x2−30x+25 ale to musisz widziec
5 lis 18:58
Imposible: zawsze jak bede miala w nawiasie dwa minusy to licze delte? bo nie ma w. sk. mn. na a2−2ab−b2
5 lis 19:05
Imposible: ?
5 lis 19:15
5-latek: Tak . Nie ma takiego wzoru
5 lis 19:17
Imposible: a mam przyklad (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
i jak to obliczyc bo delty sie nie da a napisales ze wszystkie z minusami na delte?
5 lis 19:19
Imposible: jutro mam spr. i musze sie tego nauczyc. te najprostsze umiem ale z tymi mam problem. mam ich
duzo w podreczniku i robie (a reczej usiluje zrobic). proboj mi to jakos wytlumaczyc bede ci
wdzieczna.

wylaczenie przed nawias jest proste i to umiem. ale jeszcze musimy sie nauczyc ze wzorow sk.
mn. i tutaj jak sa 3 wyrazenia to mam problem.
5 lis 19:22
Imposible: ?
5 lis 19:29
5 lis 19:32
Imposible: fajnie ale z pierwszego nawiasu delta=41 a nie ma z niej pierwiastka to co mam zrobic.?!
5 lis 19:34
Imposible: z tylu w podreczniku ma odp 4(x−1/2)(x=1/2)(x−3)2
1/2− jedna druga
5 lis 19:36
5-latek: Jest tak . Delta mozesz liczyc wszystko . Nawet jesli nie widzisz wzoru skroconego mnozenia
jak np w tym x2+2x+1 =(x+1)2 jesli nie widzisz tego wzoru to zobaczysz ze delta wyjdzie
CI=0 i bedzie jeden pierwiastek podwojny zobaczmy x2+2x+1 to delta = 22−4*1*1=4−4=0
Widzisz.
ja napisalem ze nie ma takiego wzoru skroconego mnozenia ze (a−b)2 ≠a2−2ab−b2
Wiec jezeli masz rownanie kwadratowe to zawsze liczysz delte
Tu chodzi o to ze jesli widzisz wzor skroconego mnozenia to sie tyle nie naliczysz ale jesli
nie widzisz to liczymy delte
Wiec licz delte − przeciez rownania kwadratowe tak sie rozwiazuje no to dawaj obliczenia
5 lis 19:43
5-latek: TY nie patrz na odpowiedz z tylu tylko licz sama .
Jest tez Gustlik to poprawi
Wyliczaj x1 i x2 z 1 rownanie i drugiego i potem postac iloczynowa
jak mowilem dawaj obliczenia
5 lis 19:46
Imposible: no ale delta z (2x2−7x+3) wyszla mi rowna 41. nie da sie z tego wyciagnac pierwiastka wiec jak
ja mam to zrobic?
5 lis 19:47
5-latek: Zle wyszla delta Δ=b2−4a*c=(−7)2−4*2*3=49−24=25 bo a=2 b=−7 c=3
wiec teaz x1 i x2
5 lis 19:50
Imposible: ale to jest do drugiego. ja liczylam do pierwszego nawiasu (2x2−5x−3)
Δ=(−5)2−4*2*(−3)=25+16=41
5 lis 19:53
5-latek: A co napisal o godz 19.47 ? wiec 2x2−7x+3 wiemy ze Δ=25
Druga delta tez zle obliczona 2x2−5x−3=0 to a=2 b=−5 i c=−3 to delta
=b2−4a*c=(−5)2−4*2*(−3)=25−(−24)=25+24=49 zwracaj uwage baczna na znaki
Wiec rozkladamy pierwsze rownanie i drugie rownanie
5 lis 19:58
Imposible: aha no tak pomylilam sie w rachunkach. juz jestem zmeczona i nie do konca mysle.

dzieki. ok
to licze dalej.
5 lis 20:01
5-latek: Rozloz najpierw 2x2−5x−3 delte juz masz teraz x1 i x2
5 lis 20:03
Imposible: (x+1/2)(x−3)(x−1/2)(x−3) wyszlo mi tak ale to chyba jest zle
5 lis 20:12
Imposible: ?
5 lis 20:18
Imposible: ?
5 lis 20:24
5-latek: Miejsca zerowe masz policzone dobrze
Ale jest zle . Dlaczego
Brakuje jeszce dwoch dwojek bo postac iloczynowa jest taka a(x−x1)(x−x2) ZObacz mamy
takie rownanie 2x2−5x−3 zobacz nasze a=2 bo przy x2 stoi 2 wiec postac iloczynowa
tego rownania jest taka 2(x+1/2)(x−3)
TO samo jest z rownaniem 2x2−7x+3 tutaj tez nasze a =2 bo 2 stoi przey x2 wiec nasza
postac iloczynowa tego rownania bedzie taka 2(x−1/2)(x−3)
TEraz (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)=2(x+1/2)(x−3)*2(x−1/2)(x−3) wzwaizku z tym ze mnozenie jest
przemienne mozeny zapisac to tak 2*2(x+1/2)(x−1/2)(x−3)(x−3) =4(x+1/2)(x−1/2)(x−3)(x−3)
Teaz sie zatrzymajmy na chwile i zobacz (x−3)(x−3)=(x−3)2 nie ? bo to jest tal jak z
liczbami jesli np wezniemy ze nasze (x−3)=a to a*a=a2
wiec dalej to = 4(x+1/2)(x−1/2)(x−3)2 i taka masz odpowiedz w ksiazce ?
5 lis 20:29
5-latek: Ja pisze dlugo
5 lis 20:30
Imposible: zalapalam juz w piatej linijce. wiem juz o co chodzi. zapomnialam o dwojce (dawno tego nie
rozpisywalam przed nawias i zapomnialam)

teraz sie zgadza. wielkie dzieki.

nie przejmuj
sie ja tez zawsze strasznie dlugo pisze jak cos do kogos pisze.
5 lis 20:35
Imposible: ok to licze nastepne. jak nie bede wiedziec to sie jeszcze zapytam.
5 lis 20:36
5-latek: OK. Powodzenia na kartkowce
5 lis 20:38
Imposible: no i znowu! juz nie mam sily tego liczyc. (x
2−3x−4)(x
2+5x+4)
Δ=(−3)
2−4*(−4)=9+16=25
√25=5
x1=−1
x2=4
Δ=5
2−4*4=25−16=9
√9=3
x1=−4
x2=−1
(x+1)(x−4)(x+4)(x+1) sprawdzialam z tylu i jest innaczej
5 lis 21:01
Imposible: ?
5 lis 21:09
5-latek: Nie sprawdzalem rozwiazan ale jest moze tak (x−4)(x+4)(x+1)2
5 lis 21:10
Imposible: no wlasnie nie
5 lis 21:11
Imposible: 2x(x+1/2)(x−5) tak powinno wyjsc
5 lis 21:13
5-latek: A jakie jest rozwiazanie w ksiazce .
5 lis 21:13
Imposible: napisalam wyzej
5 lis 21:17
5-latek: Sprawdzilem to i TY masz dobrze w ksiazce jest blad
MOzesz to zapisac tak jak ja z godz 21.10 bo (x+1)(x+1)=(x+1)2
5 lis 21:19
Imposible: chociaz jeden przyklad dobrze mi wyszedl

jakies pocieszenie
5 lis 21:21
daras: nawet jeśli byłaby Δ=41 to przeciez da sie policzyć
√Δ≈6,4
5 lis 21:23
5-latek: Sprawdz sobie sama . W tym rozwiazaniu co napisalas 21.13 dostaniesz wielomian 3 stopnia
Natomiast jak przemnozysz (x+1)2(x+4)(x−4) dostaniewz wielomian stopnia czartego i taki masz
dostac
5 lis 21:23
Imposible: a co mam zrobic jak delta wychodzi taka z ktorej sie nie da wyciagnac pierwiastka?
5 lis 21:24
Imposible: aha ok juz wiem. zostaje bez zmian.
5 lis 21:26
5-latek: to zalezy bo jak np bedzie Δ=50 to √50=√2*25=√2*{25}=5√2 musisz kombinowac
5 lis 21:28
daras: przykład z 18:10 = (x−1)(x−2)(x+1)(x−3)
| | 3 | | 1 | |
przykład z 19:19 =4(x−1)(x− |
| )(x− |
| )(x−3) |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 21:29
Imposible: ale o co ci chodzi daras?
5 lis 21:32
5-latek: Po prostu. Chce zagaic rozmowe
5 lis 21:33
Imposible: (x3−3x2+2x)(x2+4x+1) obliczyl bys mi drugi nawias bo pierwszy mi wyszedl dobrze ale ten
drugi cos mi nie pasuje i chce wieziec czy ci wyjdzie tak jak mi
5 lis 21:38
Imposible: Nie mam juz sily tego rozwiazywac. ide juz. wielkie dzieki za poswiecenie mi swojego czasu.

mam nadzieje ze jutro nie bedzie trudne i jakos to napisze. jeszcze raz wielkie dzieki i
dobranoc

z pewnoscia jeszcze sie tu pojawia moje zadania w przyszlosci bo fajna stronka i
pomocni ludzie.
5 lis 21:50
5-latek: No dobrze oblicze CI jescze to i potem juz spac
x
2+4x+1=0 delta =b
−4ac=16−4=12 to
√12=
√3*4=
√3*
√4=2
√3
| | −4−2√3 | | −4 | | 2√3 | |
x1= |
| = |
| − |
| =−2−√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −4+2√3 | | −4 | | 2√3 | |
x2= |
| = |
| + |
| =−2+√3=√3−2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
KOrzystam przy obliczenie x
1 i x
2 z takiej oto wlasnosnosci dzialan na liczbach
| | a+b | | a | | b | | a−b | | a | | b | |
|
| = |
| + |
| lub |
| = |
| − |
| |
| | c | | c | | c | | c | | c | | c | |
5 lis 21:54
5-latek: Moze jeszce zobaczysz dzisiaj
5 lis 21:56