Eta:
Lewa strona równania jest sumą ciągu geometrycznego zbieżnego:
| | 1 | |
bo a1 = 1 g= |
| dla x ≠ 1
|
| | (x −1)2 | |
przy założeniu ,że IqI <1
wartość tej sumy jest:
| | 1 | |
IqI <1 <=> |
| <1 <=> ( x −1)2 >1<=> x2 −2x >0 <=> x€( −∞, 0) U(2,∞)
|
| | (x −1)2 | |
zatem założenie jest: x€( −∞,0) U( 2,∞)
pozostaje rozwiązać to równanie przy w/w założeniu;
to:
zatem:
( x −1)
2 = 2 => x −1 =
√2 lub x −1= −
√2
to: x = 1 +
√2 lub x = 1 −
√2
obydwa spełniają założenie więc są rozwiązaniami tego równania.
Można sprawdzić:
np. dla x = 1 +
√2 otrzymamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| =2
|
| | | | 1 − 12 | | 12 | |
L=P