Bogdan:
(x
2 + 3x + 1), (x
2 + 3x + 1)
2, (x
2 + 3x + 1)
3, (x
2 + 3x + 1)
4, ...
to nieskończony ciąg geometryczny (a
n), w którym a
1 = (x
2 + 3x + 1), q = (x
2 + 3x + 1).
S to suma jego wyrazów tworząca szereg szereg geometryczny.
| | a1 | |
Jeśli |q| < 1, to ciąg (an) jest zbieżny, wówczas S = |
| . |
| | 1 − q | |
| | x2 + 3x + 1 | |
S = |
| |
| | 1 − (x2 + 3x + 1) | |
| | x2 + 3x + 1 | |
Trzeba więc rozwiązać nierówność: |
| > 3 |
| | 1 − (x2 + 3x + 1) | |
przy założeniu: |x
2 + 3x + 1| < 1