trygonometria
ciekawsky: Witam, mam coś takiego do rozwiązania:
|4cosx−1|=1
4 lis 20:43
PW: 4cosx−1=−1 lub 4cosx−1=1
4 lis 20:50
aparatka: wiec : lub
4cosx −1=−1 4cosx −1 =1
4cosx = 0 4cosx = 2 /:4
4 lis 20:58
aparatka: i jesze wypadało by napisać hmm to sie chyba nazywa serie rozwiązań
cosx=0
| | π | |
x= |
| +kπ k∊ całkowitych |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x= |
| + 2kπ k∊ całowitych lub x = − |
| + 2kπ k∊ całkowitych |
| | 3 | | 3 | |
4 lis 21:05
ciekawsky: dzięki
4 lis 21:18
ciekawsky: 2cos2(x) − √3cos(x)−1=0
Wychodzi mi, że cos x=(√3−{11})/4 lub cos x = (√3+{11})/4.
Gdzie błąd?
4 lis 21:29
ciekawsky: Tak przy okazji, jak mam cos x = −1, to jest to równe to samo co, cos x = 1?
4 lis 21:33
4 lis 21:35
ciekawsky: Dzięki.
A cos takiego:
sin(x)+cos(x)=0
4 lis 22:13
Eta:
i zastosuj wór na sumę sinusów.........
4 lis 22:15
ciekawsky: A jest inne rozwiązanie?
4 lis 22:17
ciekawsky: a mogę to podzielić przez cos(x) i wtedy tg(x)=−1?
4 lis 22:21
ciekawsky: cos(x)≠0
4 lis 22:21
PW: Można podzielić przez cosx (nie dlatego, że różne od zera, ale dlatego że takie x nie są
rozwiązaniami, co trzeba uzasadnić) i rozwiązać równanie
| | sinx | | cosx | |
|
| + |
| = 0, x∊D |
| | cosx | | cosx | |
tgx+1 = 0,
po rozwiązaniu sprawdzić, czy wyliczone x należą do dziedziny D.
Dziedzina D to zbiór tych x, dla których cosx≠0.
4 lis 22:28