Funkcja
Radek:

Funkcja wymierna
| | x+4 | |
Mam narysować wykres f(x)=| |
| | |
| | x | |
Ale teraz jak mam wartość bez to będzie to przecinać asymptote ?
4 lis 20:28
Radek: ?
4 lis 20:42
Radek: ?
4 lis 21:00
Mila:

To, co jest pod osią OX odpowiada wartościom ujemnym funkcji więc odbijasz do góry.
4 lis 21:05
Eta:
@
Radek
Jeżeli wypiłeś na śniadanie kawę i.... nie umyłeś filiżanki
To jedząc za jakiś czas zupę ( filiżanka Ci nie przeszkadza) , bo zupę jesz w czystym
talerzu

Podobnie z poprzednią asymptotą !
4 lis 21:15
Radek:
Ale ja nie pijam kawy
| | 6 | |
A teraz taki wykres f(x)= |
| |
| | |x|−3 | |
D=|x|−3≠0
|x|≠3
D=R\{−,3,3} ?
4 lis 21:23
Eta:
| | 6 | | −6 | |
dla x <0 f(x)= |
| = |
| |
| | −x−3 | | x+3 | |
f(x)
czerwony wykres
4 lis 21:34
Radek:
A teraz moje pytanie czy mogę zrobić taki myk
4 lis 21:52
Eta:
Jasne że tak

ale pamiętaj o ograniczeniu dla x≥0 i x<0
4 lis 21:55
Radek:
| | 6 | |
Ale mam |
| i to jak dalej ? na którą ćwiartkę ? |
| | x−3 | |
4 lis 21:58
Radek: ?
4 lis 22:04
Radek: ?
4 lis 22:16
Radek: puk puk
4 lis 22:55
Eta:
| | a | |
f(x)= |
| gałęzie hiperboli w I i III ćw bo a>0 |
| | x | |
dla a<0 gałęzie w II i IV ćw
4 lis 22:58
Radek:
Ale tam mam | | ?
4 lis 22:58
Eta:
"dzięcioł" .... "puk puk"
4 lis 22:58
Radek:
4 lis 22:59
Eta:
Przeczytaj mój wpis
21:34
| | 6 | |
1/ rysujesz ( wiesz jak) wykres f(x)= |
| , zaznaczasz tylko tę część wykresu dla x≥0 |
| | x−3 | |
| | −6 | |
2) rysujesz wykres f(x)= |
| , zaznaczasz tylko tę część dla x<0 |
| | x+3 | |
jako ostateczny wykres to części obydwu poprzednich
4 lis 23:02
Radek:
OK ok ok
4 lis 23:06
Eta:
4 lis 23:08
4 lis 23:17