wykaż że
Radek :
| | a3+b3 | |
Wykaż, że dla dowolnych liczb ujemnych a,b wartość wyrażenia |
| jest większe |
| | a2b+ab2 | |
od 1
| a2(a−b)+b2(a−b) | |
| >0 |
| ab(a+b) | |
| a2(a−b)−b2(a−b) | |
| >0 |
| ab(a+b) | |
| (a−b)(a−b)(a+b) | |
| >0 |
| ab(a+b) | |
i teraz wychodzi sprzeczność bo licznik może być równy 0 (a−b)≥0 i jeśli są ujemne to ta
sytuacja ma miejsce, bo w zadaniu nie mam podane, że a≠b
4 lis 09:07
Bizon:
... zastanów się czy licznik może być równy 0

?
4 lis 09:30
Radek :
(a−b)
2 jeśli a i b są liczbami ujemnymi to (−2−(−2))
2=0 więc licznik będzie równy zero
4 lis 09:36
wredulus_pospolitus:
Radek i masz rację ... dla a=b dana nierówność nie jest spełniona
4 lis 09:42
Bizon:
... nie tym wyrażeniu mówię ... patrz na początek ... bez przekształceń
4 lis 09:47
irena_1:
| a3+b3 | | (a+b)(a2−ab+b2) | |
| = |
| = |
| a2b+ab2 | | ab(a+b) | |
| | a2−ab+b2 | | 2ab−ab | | ab | |
= |
| ≥ |
| = |
| =1 |
| | ab | | ab | | ab | |
(a−b)
2≥0
a
2+b
2−2ab≥0
a
2+b
2≥2ab
a
2−ab+b
2≥2ab−ab=ab
| | a3+b3 | |
Jeśli a=b, to |
| =1 |
| | a2b+ab2 | |
4 lis 10:21
irena_1:
| | a3+b3 | |
Jeśli a≠b, to |
| >1 |
| | a2b+ab2 | |
4 lis 10:22
Radek: Ale w poleceniu nie ma, że a≠b zadanie 380 zbiór A.Kiełbasy poziom podst+roz jeśli ktoś nie
wierzy
4 lis 17:17
Eta:
Równość zachodzi tylko dla ujemnych a=b
sprawdzamy:
| −a3−a3 | | −2a3 | |
| = |
| = 1 |
| −a3−a3 | | −2a3 | |
Ja bym udowodniła to np. tak:
| | a+b)(a2−ab+b2) | | a2−ab+b2 | | a | | b | |
L= |
| = |
| = |
| −1+ |
| |
| | ab(a+b) | | ab | | b | | a | |
| | a | | b | |
z lematu |
| + |
| ≥2 równość zachodzi dla a=b |
| | b | | a | |
zatem dla a=b L= 1
4 lis 23:42
Radek: a post 09:42 ?
4 lis 23:44
Eta:
| | (a−b)2 | |
dla a=b zachodzi równość |
| = 0 |
| | ab | |
4 lis 23:47
Radek:
No własnie czyli błąd w poleceniu jest ?
4 lis 23:48
Eta:
Nie ma błędu , bo np: dla a= −2 i b= −2 czyli a=b zachodzi równość!
4 lis 23:49
Mila:
Nierówność ostra nie zachodzi dla a=b.
Też tak dowodziłam jak Eta.
5 lis 00:16