Permutacje
Piotr 10: Witam

. Zaczynam robić teraz dział ''Rachunek prawdopodobieństwa''. Mam trochę problemy z
nim, nie potrafię go zrozumieć,najgorszy dla mnie dział do tej pory co miałem. Rozwiązywałem
już zadania z tej strony i jest trochę lepiej już.
Mam o to pierwszy problem:
Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 4, które można utworzyć z cyfr 1,2,3,4,5.
jeśli cyfry nie mogą się powtarzać. Narysuj odpowiednie drzewko.
Za bardzo nie umiem tego na drzewku zrobić
4 lis 19:55
Piotr 10: Ja zrobiłem to w następujący sposób, tak jak pan Jakub tłumaczy.
Jeśli ma to być liczba podzielna przez 4 to dwie ostatnie cyfry muszą być podzielne przez 4
dwie ostatnie cyfry: 12,24,32,54. Cyfrę 44 wykreślam, bo maja się nie powtarzać. Czyli na 4
sposoby
pierwsza cyfrę można wybrać teraz na 3 sposoby
druga cyfrę na 2 sposoby
trzecią cyfrę na 1 sposób
Reguła mnożenia: 4*3*2*1=24
4 lis 20:01
Eta:
Liczby podzielne przez 4 na dwu ostatnich miejscach liczba podzielna przez 4
{12,24,32,52}
czyli na dwa ostatnie miejsca 4 możliwości
na pierwsze 3 możliwości , na drugie dwie na trzecie jedna
z reguły mnożenia: 3*2*1*
4 = 24 takie liczby
Po co ten "krzak" tu potrzebny
4 lis 20:04
Piotr 10: Właśnie Eta mam tak w zadaniu i za bardzo nie ogarniam tego działu, ledwo się zaczął a
czuję się głupi na lekcji. A drzewek to już w ogóle nie umiem
4 lis 20:05
PW: Naprawdę musisz "na drzewku"? To tragedia. Ja też nie umiem. Wiem natomiast to co i Ty −
podzielne przez 4 są te liczby, których dwie ostatnie cyfry (zapisane w tym samym porządku)
tworzą liczbę podzielną przez 4.
4 lis 20:06
Piotr 10: Wow udało mi się,

zamiast 54 powinienem napisać 52.
4 lis 20:06
Eta:
"dwie ostatnie cyfry podzielne przez 4 " −−− błędne określenie

liczba utworzona z dwu ostatnich cyfr podzielna przez 4
4 lis 20:06
Piotr 10: Ok. Mam tak w poleceniu
PW, a muszę ogarniać te drzewka czy nie będą mi potrzebne
4 lis 20:07
Eta:
Jasne,że nie będą w tego typu zadaniach!
Drzewka potrzebne( pomagają) .... w doświadczeniach dwuetapowych !
4 lis 20:09
Piotr 10: Ok.
Pięciu biegaczy uczestniczy w biegu. Oblicz, ile jest różnych możliwości ich przybiegnięcia na
metę. Narysuj odpowiednie drzewko.
P
5=5!=120
4 lis 20:11
52: Tak, przynajmniej tak mi się wydaje.
4 lis 20:16
52: PS. Też rozpoczynam ten dział

i wydaje się być ciekawy

Jak masz jakieś zadania to pisz z
chęcią się dokształcę
4 lis 20:17
Eta:
ok

i bez "krzaka" ( szkoda czasu na takie malowanie )
4 lis 20:18
Piotr 10: Mi ten dział nie odpowiada kompletnie. Na razie sobie radzę z zadaniami, będę pisał w razie
czego
4 lis 20:19
Piotr 10: Ilu różnych wyrazów(mających sens lub nie) można ułożyć, przedstawiając litery wyrazu
MATEMATYKA?
Tu za bardzo nie wiem
4 lis 20:27
Eta:
Permutacja z powtórzeniami k
1, k
2, k
3 itd
| | n! | |
Pn( k1, k2, k3)= |
| |
| | k!*k2!*k3! | |
n= 10 , k
1 ={A,A,A}= 3 k
2={M,M}=2 , k
3={T,T}=2
dokończ.....
4 lis 20:31
Eta:
no to słowo: BARBAKAN
4 lis 20:32
Piotr 10: To można wzorem ? W zbiorze zadań mi jakąś pokrętną drogę pokazali, że nie rozumiem.
Super

. Mam kilka takich zadań opierających się podobnie i wszystko ładnie pięknie jak ten
wzór się zastosuje. DZIĘKI
4 lis 20:34
Piotr 10: n=8
k
1={B;B}=2 ; k
2={A.A;A}=3 ;
| | 8! | | 40320 | |
P8= |
| = |
| =3360 |
| | 2!*3! | | 12 | |
4 lis 20:37
Eta:
Na zdrowie
4 lis 20:41
PW: Słowo „MATEMATYKA” jest położone na 10 klockach. Gdyby pomalować klocki z literą A − jeden na
zielono, drugi na niebiesko, a trzeci na czerwono, zaś klocki z literami M na fioletowo i
różowo, a klocki z literami T na seledynowo i żółto, to widzielibyśmy 10! możliwych
przestawień − permutacji.
Jeżeli przymkniemy oko na kolory, to zobaczymy 3!•2!2! mniej różnych układów − będziemy muieli
utożsamić te, które mają wprawdzie różne kolory, ale te same litery. Dlatego szukana liczba
(tzw. permutacji z powtórzeniami) jest równa
4 lis 20:47
4 lis 20:54
Mila:
Piotr, tutaj drzewko to bezsens. Za dużo gałązek.
4 lis 20:56
Piotr 10: Na ile sposobów może ustawić się w szeregu grupa 5 chłopców i 4 dziewcząt, tak aby dwie osoby
tej samej płci nie stały obok siebie?
Mila
4 lis 20:59
52: 5!*4!
4 lis 21:16
Piotr 10: Liczby 1,2,3,4,5,6, ustawiamy losowo w ciąg. Ile jest możliwych ustawień, w których: a) na
pierwszym miejscu stoi 6,
b) na trzecim miejscu stoi 4, a na piątym 1
c) na początku stoją liczby nieparzyste, a dalej parzyste,
d) na początku lub na końcu stoi 1, odległość zaś pomiędzy 1 i 4 jest mniejsza niż odległość
pomiędzy 1 i 6?
W tym zadaniu nie mogą się powtarzać liczby , tak?
Właśnie taki wynik mi wyszedł
52
4 lis 21:18
Mila: Dobrze.
4 lis 21:19
52: 
No, nie mogą.
a) 5!
b) 4!
c) 3!*3!
d) ciekawe...
4 lis 21:25
52: d)
3!*(4+3+2+1)+ 3!(4+3+2+1)
ale nie wiem czy w 100% dobrze
4 lis 21:28
Piotr 10: odp to 120. więc dobrze raczej
4 lis 21:29
52:
4 lis 21:30
Piotr 10: Możesz mi wytłumaczyć o co tu biega
4 lis 21:31
52: każdy przykład ?
4 lis 21:32
Piotr 10: przykład d)
4 lis 21:33
Mila:
a) (6,xxxxx)
5!
b)(xx4x1x)
4!
C)(nnnppp) ?
D) na początku lub na końcu stoi 1, odległość zaś pomiędzy 1 i 4 jest mniejsza niż odległość
pomiędzy 1 i 6?
to oznacza,że 4 stoi wcześniej niż szóstka
(1,4,⬠⬠⬠⬠) szóstka może wybrać miejsce na 4 sposoby, reszta 3!⇔=4*6=24sposoby
(1,⬠4⬠⬠⬠) teraz szóstka może wybrać miejsce na 3 sposoby, reszta 3!⇔3*6=18
(1,⬠⬠4⬠⬠)szóstka może wybrać miejsce na 2 sposoby, reszta 3!⇔2*6=12
(1,⬠⬠⬠4⬠)szóstka może wybrać miejsce na 1 sposob, reszta 3!⇔6
24+18+12+6=60
taka sama będzie sytuacja, gdy 1 będzie na końcu.
2*60=120 możliwych ustawień.
4 lis 21:36
Eta:
@
Mila 
co oznaczają te " szare kreseczki" ?
Pozdrawiam
4 lis 21:38
52: na początku stoi 1
1
odległość 1 i 4 jest mniejsza niz odległość 1 i 6
1 4 6
1 4 6 _
1 4 6 _
1 4 6
z tego mamy juz 3!*4 (czemu 4 bo czteroma sposobami możemy ustawić tą 6)
1 4 6 _
1 4 6 _
1 4 6
z tego mamy 3!*3
1 4 6_
1 4 6
z tego mamy mamy 3!*2
1 4 6
z tego mamy 3!*1
a że to wszystko to ciągle ten jeden i ten sam przypadek to 3!*4+3!*3+3!*2+3!*1= 3!(...
a jeśli mamy 1 na końcu to jest ta sama sytuacja tylko że od końca
4 lis 21:40
52: ehh połowa znaczkó mi pozanikała typu _
4 lis 21:41
52: Masz jeszcze jakieś ciekawe zadanka ?
4 lis 21:49
Mila:
Eto u mnie są prostokąty, coś w Twojej przeglądarce inaczej wygląda.
4 lis 21:51
Eta:
No właśnie, już nie pierwszy raz tak widzę

Co w takim przypadku mam zrobić ?
4 lis 21:53
Piotr 10: Ile jest liczb pięciocyfrowych, utworzonych z cyfr 0,1,2,3,4 ?
Dlaczego w tym zadaniu te cyfry nie mogą się powtarzać ?
4 lis 21:55
Eta:
Mogą się powtarzać!
Może w zad. jest dopisek ....liczby o różnych cyfrach!
4 lis 21:57
52: 1v2v3v4 − − − −
4*4!
4 lis 21:59
Piotr 10: Nic nie ma takiego napisanego.
To jest zadanie ze zbioru Pazdro 3 klasa.
I tam rozwiązali za pomocą drzewka. Odpowiedź to 96, i już nie wiem sam
4 lis 22:00
Eta:
Cyfry się powtarzają, to
na pierwsze miejsce jedna z czterech ( bo bez zera)
na pozostałe już z zerem
czyli mamy: 4*5*5*5*5=....
Cyfry nie mogą się powtarzać, to:
4*4*3*2*1 =...
4 lis 22:00
Eta:
Podaj str. i nr. zad. ( to zobaczę
4 lis 22:02
Piotr 10: 7.19 strona 48 kl III
4 lis 22:03
52: no czyli rozwiązałem dobrze na pierwszym miejscu muszą stać 1v2v3v4 a to są 4 sposoby no i
pozostałe na możliwości 4! daje nam efekt 4*4!
4 lis 22:05
Piotr 10: Jak tak w sumie czytając te polecenie, to chyba nie mogą się powtarzać
4 lis 22:05
52: na tak to były by chyba podane np. 0,1,1,1,2,3,4 a tu jest 0,1,2,3,4
4 lis 22:06
Eta:
A już wiem
z cyfr {0,1,2,3,4} tworzymy pięciocyfrowe ( czyli wszystkie wykorzystujemy tylko raz!
dlatego nie mogą się powtarzać!
4 lis 22:11
Piotr 10: Dobra ok dziękuje wszystkim za pomoc

. Jutro na pewno wrócę
4 lis 22:11
52: Wiem, że to nie ten dział ale nie chce otwierać nowego tematu
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=
√(m2−1)x2+2(m−1)x+2 jest zbiór
liczb rzeczywistych?
√a Dz. to a≥0 czyli co Δ<0 mam policzyć czy co

?
4 lis 22:13
Mila:
Zadanie z działu permutacje.
4 lis 22:14
Piotr 10: (m2−1)*x2 + 2(m−1)*x+ 2 ≥ 0
10 m2−1 > 0
20 Δ≤0
4 lis 22:15
52: Dzięki ; )
4 lis 22:16
Piotr 10:
4 lis 22:17
52: a czemu m2−1 >0 a nie ≠0 ?
4 lis 22:18
Piotr 10: Ramiona muszą być skierowane do góry. Gdyby były skierowane do doły zmierzałyby do
nieskończoności, więc nie dla każdego x∊R by było to spełnione
4 lis 22:19