Kombin
52: Na ile sposób można 33 chłopców podzielić na dwie drużyny do piłki nożnej.?
3 lis 12:09
52: *na trzy drużyny
3 lis 12:19
Saizou : czyli ile kombinacji 11 elementowych można ułożyć z zbioru 33−elemntowego
| | | | 33! | |
C1133= | = |
| = dużo |
| | | 11!*22! | |
cz jakoś tak
3 lis 12:26
Saizou : jednak źle
3 lis 12:31
Saizou : jeszcze jedno podejście
| | | | | |
+ | + | tak ma to chyba większy sens  ale mógłby ktoś to sprawdzić |
| | | |
3 lis 12:33
Saizou : mógłby ktoś zobaczyć ?
3 lis 12:44
52: to jak?
3 lis 13:52
52: up
3 lis 15:25
52: up1
3 lis 16:20
52: up2
3 lis 19:44
52: up3
3 lis 21:38
Saizou : up 4 ma ktoś chwilę czasu żeby to sprawdzić ?
3 lis 23:05
MQ: wg mnie zamiast "+" powinny być "*"
3 lis 23:16
52: Podbijam
4 lis 13:48
52: Poważnie, zerknie ktoś, przecież ktoś z was na pewno to umie...
4 lis 17:05
Krzysiek: tak jak napisał MQ i jeszcze należy podzielić przez 3!, bo nie jest ważne kto gra w I,II,III
drużynie.
rozpisz sobie np. dla 6 osób.
4 lis 17:25
Mila:
Masz dwa sposoby:
oczywiście nie liczysz tego, zostawiasz w takiej postaci.
4 lis 17:29
Krzysiek: Mila,a to nie wyjdzie za dużo?
przecież nie ma znaczenia czy np. dla 6 osób będą to drużyny:
(1,2),(3,4),(5,6) czy (3,4),(5,6),(1,2)..
4 lis 17:44
Mila:
Wg Ligmana jest, tak jak policzyłam. Myślę.Rozumiem co masz na myśli.
4 lis 18:46
MQ: Jeśliby rozumować tak, jak Krzysiek, to należałoby podzielić przez 3! − liczbę permutacji
numerów drużyn.
4 lis 18:58
PW: Według mnie "podział na trzy drużyny" oznacza "podział na trzy podzbiory", bez nadawania im
numeracji czy hierarchii. Oba rozumienia treści zadania powinny się obronić na egzaminie,
jeżeli wyraźnie opiszemy jak rozumiemy podział. Nawet jeśli nie będzie to zgodne z intencją
autora, to nie można tego kwestionować, gdy wyraźnie napiszemy naszą interpretację.
4 lis 21:22
Mila:
Dziękuję PW, będę pamietać o tym problemie.
4 lis 21:41