wielomiany
em: Wyznacz takie wartości a i b, dla których wielomian P(x) = 2x4 + ax3 − x2 + bx − 1 jest
podzielny przez wielomian Q(x) = x2 − 1
7 paź 20:50
em: poprawiam: Q(x) = x2 − 1
7 paź 20:59
em:
7 paź 22:20
Bogdan:
Rozwiązywałem dzisiaj podobne zadanie, jest tu
21943
7 paź 22:40
em: wiem...
ale tu mi wychodzi, że a = −b i nie wiem co z tym zrobić
7 paź 22:46
Bogdan:
To spróbuj tak:
Q(x) = x2 − 1 ⇒ Q(x) = (x − 1)(x + 1)
x1 = 1 ⇒ P(1) = 0
x2 = −1 ⇒ P(−1) = 0
7 paź 22:53
7 paź 22:55
Bogdan:
To znaczy, że b = −a.
P(x) = 2x4 + ax3 − x2 + ax − 1
P(1) = 0 ⇒ 2 + a − 1 + a − 1 = 0 ⇒ 2a = 0 ⇒ a = 0 i b = 0
7 paź 23:03
Bogdan:
Wtedy P(x) = 2x4 − x2 − 1 ⇒ P(x) = (x2 − 1)(2x2 + 1)
7 paź 23:05
em: P(1) = 0 ⇒ 2 + a − 1 − a − 1 = 0 ⇒ 0 = 0
?
7 paź 23:07
Bogdan:
Tak, wpisałem plus zamiast minus.
W tej sytuacji a może być dowolną liczbą, b = −a. Sprawdź na kilku przykładach.
7 paź 23:17