wielomiany
em: Wyznacz takie wartości a i b, dla których wielomian P(x) = x
4 − 3x
3 +6x
2 + ax + b jest
podzielny przez wielomian Q(x) = x
2 + 1
Podzieliłam te wielomiany przez siebie i wyszło mi, że P(x) = (x
2 + 1)(x
2 − 3x + 5) + (a +
3)x + b − 5
dobrze?
no i nie wiem co robić dalej...
chyba powinnam założyć, że reszta: (a + 3)x + b − 5 = 0 (?)
a potem to już nie wiem...
7 paź 19:44
Bogdan:
P(x) = Q(x) * V(x).
V(x) = x2 + cx + d
P(x) = (x2 + 1)(x2 + cx + d) = x4 + cx3 + dx2 + x2 + cx + d =
= x4 + cx3 + (d + 1)x2 + cx + d
i jednocześnie P(x) = x4 − 3x3 + 6x2 + ax + b.
Porównujemy odpowiadające sobie współczynniki:
c = −3, d + 1 = 6 ⇒ d = 5, c = a = −3, d = b = 5.
Odp.: P(x) = x4 − 3x3 + 6x2 − 3x + 5.
7 paź 20:05
em: dziękuję bardzo
7 paź 20:14