ciagi
joshi: Ciąg okreslony jest wzorej an=−2n+5
a) uzasadnij (na podstawie definicji) ze ciąg (an) jest arytmetyczny
b) suma ilu poczatkowych wyrazów ciagu jest rowna −140
4 lis 17:02
Kaja: a
n+1−a
n=−2(n+1)+5+2n−5=−2
zatem ciąg jest arytmetyczny. Jego różnica to −2.
−280=(8−2n)*n
2n
2−8n−280=0
dalej policz sam
4 lis 17:07
krystek: an+1−an= stałej liczbie r zwanej różnica ciągu
4 lis 17:08
4 lis 17:09
5-latek: Dobry wieczor
krystek 
pozdrawiam
Widze ze tez
Kaja jest na forum . Tez witam
4 lis 17:13
Kaja: Witaj 5−latku
4 lis 17:13
krystek:
5−latku
4 lis 17:28
5-latek: Krystek
4 lis 17:33
joshi: kaja błagam cie mogla bys rozpisac a
n+1−a
n jak ot liczylas bo nie moge tego wogole pojac
4 lis 17:45
Kaja: an+1=−2(n+1)+5=−2n−2+5=−2n+3 (po prostu zamiast n wstawiam n+1)
an+1−an=2n+3−(−2n+5)=−2n+3+2n−5=−2
4 lis 17:47
joshi: teraz rozumiem dziekuje slicznie
4 lis 17:51
joshi: odnosnie podpunktu B
−140=−n
2+4n
−n
2+4n+140=0
i teraz licze delte i pierwiastki?
4 lis 18:04
5-latek: Odnosnie punktu B to zle przeksztalciles Popraw to
4 lis 18:08
Kaja: joshi popatrz jak ja to przekształciłam wyżej
4 lis 18:10
joshi: ok czaje powinienem miec n2−4n−140=0 tak? i z tego licze pierwiastki?
Δ=(−4)2−4*(−1)*140=16+560=576
√Δ=24
n1=14
n2=10
?
4 lis 18:16
joshi: i sprawdzam za n podstawiam 14 i mi wychodiz −140 i jest cacy tak?
4 lis 18:18
Kaja: n2=−10 i to jest sprzeczność, bo n jest naturalną dodatnią liczbą. zatem suma czternastu
początkowych wyrazów jest równa −140.
4 lis 18:20