czy dobrze zrobilem
UYzrobic: sin15= sin30−15=1/2 dobrze ?
3 lis 23:05
krystek: Źle
3 lis 23:07
UYzrobic: to jak to powinno byc ?
3 lis 23:07
UYzrobic: sin15=sin(0+150=sin0=0 ?
3 lis 23:09
PW: Chcesz policzyć ile jest sin15°, czy się dowiedzieć?
3 lis 23:09
krystek: Z tablic i odczytaj lub sin15=sin(45−30)
3 lis 23:10
UYzrobic: i wstawiam wartość dla konta sinus 45 czy 30 stopni w tym wypadku ?
3 lis 23:12
5-latek: | | 30 | | 1−cos30 | |
sin |
| = √ |
| to jest wszystko pod pierwiastkiem |
| | 2 | | 2 | |
cos 30 znasz wiec podstawiaj i licz
Tak jak chciales to zrobic to nie tak liczysz to ze wzorow na kat polowkowy
3 lis 23:13
UYzrobic: chcę policzyć ile to jest sinus kąta 15 stopni
3 lis 23:13
krystek: Popatrz na wzór sin(α−β)=...
3 lis 23:14
5-latek: Albo jak podala Krystek ze wzoru na sinus roznicy katow
3 lis 23:15
PW: https://matematykaszkolna.pl/forum/219055.html
Tu masz sposób wyliczenia sin15° (jeden z możliwych, ale inne nie sa szczególnie
łatwiejsze). Wartość jet podana w tablicach matematycznych, w takiej tabelce dokładnych
wartości funkcji trygonometrycznych dla niektórych kątów.
3 lis 23:15
UYzrobic: czyli wychodzi √2/2 ok dzieki
3 lis 23:16
UYzrobic: sin(45−30)=sin45*cos30−sin45*cos45 = 0 cos chyba nie tak z tym wzorem na różnicę kątów sinus
3 lis 23:27
5-latek: Nie . Nie wychodzi √2/2 bo to jest ponad 0,7 a sin 15 ≠0,26
3 lis 23:28
5-latek: mialo byc ≈0,26 wie to nie to
3 lis 23:29
UYzrobic: kurcze nie wiem nadal jak to obliczyć bez kalulatora i tablic
3 lis 23:31
5-latek: sin45= ile
sin30= ile
cos 45= ile
cos 30 = ile
sin(45−30)= sin45*cos30− cos45*sin30 = podstawiaj i licz
3 lis 23:36