| π | ||
2−√3 to tg15°, czyli 2−√3=tg | ||
| 12 |
| π | ||
można jakoś rozpisać arc tg(2 − √3) zeby wyszlo ze to jest | czy to trzeba poprostu | |
| 12 |
| π | ||
jeśli tg: | → 2−√3. | |
| 12 |
| π | ||
to arctg: 2−√3 → | ||
| 12 |
| π | π | |||
a skąd wiesz że akurat | ma taka wartość a nie np. | ? | ||
| 12 | 15 |
| 1 | ||
(1) | = 2sin15°cos15° | |
| 2 |
| 1 | ||
(tylko nie pytaj skąd wiem, że sin30°= | ), | |
| 2 |
| √2 | 1 | √3 | ||||
= | cos15°+ | sin15° | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| √3 | ||
2 = cos215°+ | +3sin215° | |
| 2 |
| 2−√3 | ||
sin215°= | , | |
| 4 |
| 2+√3 | ||
skąd cos215° = | (to znowu z jedynki tryg.). | |
| 4 |
| sin215° | 2−√3 | 4 | ||||
= tg215° = | • | = | ||||
| cos215° | 4 | 2+√3 |
| 2−√3 | (2−√3)(2−√3) | |||
= | = | = (2−√3)2, | ||
| 2+√3 | (2+√3)(2−√3) |