Funkcja wymierna
Radek:
| | s | |
Wykres funkcji g otrzymano przesuwając wykres |
| o wektor v→ Wyznacz wekroe v→ |
| | x | |
| | −4x+1 | | −4(2x+1)+5 | | 5 | | 5 | |
g(x)= |
| = |
| =−4+ |
| =−4+ |
| |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | | 2(x+0,5) | |
| | 2,5 | |
g(x)= |
| −4 v→=[−0,5 −4] jednak to się nie zgada bo wykres po przekształceniach nie |
| | x+0.5 | |
daje wykresu wyjściowego ?
3 lis 22:52
krystek: | −2(2x+1)+3 | | 3 | |
| =−2+ |
| |
| 2x+1 | | 2x+1 | |
3 lis 23:02
Radek: Ale czemu moim sposobem jest źle ? Nie rozumiem tego ?
3 lis 23:03
krystek: −4(2x)=−8x
3 lis 23:04
Radek:
| −4(2x+1) | | 5 | |
| + |
| mam mnożenie więc skracam i mam −4 ? |
| 2x+1 | | 2x+1 | |
3 lis 23:07
krystek: Ale ską to otrzymałeś ?
3 lis 23:08
Eta:
| −2(2x+1)+3 | |
| =......... |
| 2x+1 | |
3 lis 23:09
Radek:
w miejsce x podstawiam mianownik ?
3 lis 23:10
Eta:
Wymnóż w liczniku to co napisałeś U{−8x+1} ≠ −4x+1
wiesz już dlaczego ?
3 lis 23:11
krystek: Eto 22:02 zapisała zainteresowanemu ,ale tworzy swoja wersję.
3 lis 23:12
3 lis 23:12
Radek:
Nic nie tworzę tylko chcę to zrozumieć a to jest różnica..
3 lis 23:13
Eta:
Najprościej jest wykonać "zwykłe" dzielenie: ( unikniesz wtedy takich błędów
(−4x+1 ) : (2x+1)= −2
4x+2
−−−−
= 3 −−reszta
| | 3 | |
zatem otrzymujesz: g(x)= −2+ |
| |
| | 2x+1 | |
3 lis 23:14
Radek:
Pani
Eto czyli jak mianownik byłby x+1
| | −4x+1 | | −4(x+1)+5 | | 5 | |
g(x)= |
| = |
| =−4+ |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
po prostu chyba jak mam coś przy x to nie mogę wstawiać do licznika ?
3 lis 23:20
Eta:
dokładnie
3 lis 23:20
Radek:
Danke
3 lis 23:23
Eta:
wykonując dzielenie.... bo wiesz,że kreska ułamkowa zastępuje znak dzielenia

( −4x+1) : (x+1)= −4
4x+4
−−−−−
= 5
| | 5 | |
g(x)= −4+ |
| i nie musisz myśleć , co dodać, a co odjąć, a co wyłączyć ! |
| | x+1 | |
powodzenia
3 lis 23:24
Radek:
Jeszcze takie pytanie jak ma Pani czas oczywiście jak rysować wykresy takich funkcji
| | x+4 | | 4 | |
a) f(x)=| |
| | to rysuje normalne wykres |
| a następnie przesuwam o v→[0,1] i to co |
| | x | | x | |
pod osią nad oś ?
3 lis 23:27
Radek:
Ale jak jeszcze określić dziedzinę tej funkcji ?
3 lis 23:32
3 lis 23:34
krystek: D=R/{0}
3 lis 23:35
Eta:
D
f = R\{0}
i tak jak podałeś .......wykres jest ok
3 lis 23:35
Radek:
A takie coś:
rozpatrzeć w przedziałach ?
x−2≠0
x≠2
D=R\{2} ?
3 lis 23:39
Eta:
| | 6 | |
tak : dla x > 2 f(x)= |
| |
| | x−2 | |
| | 6 | | −6 | |
dla x<2 f(x)= |
| = |
| |
| | −x+2 | | x−2 | |
3 lis 23:43
Radek:
Nie musiała Pani rysować

Ale dziękuje wystarczyła tylko odpowiedź tak czy nie
3 lis 23:46
Radek:
D=R\{1}
Też rozważam w przedziałach tak ?
3 lis 23:47
Eta:
tak
3 lis 23:49
Mila:
O jak pięknie,że
Eta dołączyła. Byłam u studenta.
I
Krystek też tu jest, pozdrowienia

dla miłych Pań i ucznia też za pilność.
3 lis 23:50
Radek:
Dziękuję
3 lis 23:50
Eta:
3 lis 23:51
5-latek: | | 6 | |
I teraz dla x≥2 g(x)= |
| |
| | x−2 | |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
dla x<2 g(x)= |
| = |
| = |
| |
| | −(x−2) | | −x+2 | | 2−x | |
3 lis 23:51
Eta:
Ejjj "małolatku"

... x>2 , bo D
f : x≠2
3 lis 23:53
Radek:
A Pani
Eta niczym Strażnik Teksasu stoi i pilnuję porządku na forum
3 lis 23:54
5-latek: Tak ma byc jak mowisz . Masz racje .
Jednak juz pozno na pisanie .

i
3 lis 23:56
Eta:
3 lis 23:58
Radek:
| | 1 | |
Mam narysować wykres funkcji f(x)= |
| +3 |
| | x−5 | |
D=R\{5}
| 1 | |
| i przesuwam o 5 jednostek w prawo i 3 do góry ale wtedy przetnie asymptotę ? Może ktoś |
| x | |
wyjaśnić ?
4 lis 00:06
Eta:
4 lis 00:11
Radek:
| | 1 | |
A jak bez rysowania f(x)= |
| +3 określić ZW i monotoniczność ? |
| | x−5 | |
Wiem, że późna pora ale matura
4 lis 00:12
4 lis 00:15
Radek:
ZW=R\{3} a monotoniczność ?
Wiem, że ta funkcja będzie albo malejąca albo rosnąca w przedziałach (−∞...) ,(...,∞) tylko co
wpisać w miejsce kropek ?
4 lis 00:17
Eta:
dla a >0 f↘ dla x∊(−
∞, p) , x∊(p,
∞) ( koniecznie "przecinek" bez znaku sumy

dla a<0 f↗ dla x∊(−
∞, p) , x∊(p,
∞)
4 lis 00:22
Radek:
Napisałem przecinek, wiem, że tam nie ma znaku sumy bo to by była nieprawda
4 lis 00:23
Eta:
No i pięknie
4 lis 00:24
Radek:
Coś tam umiem, ale mam 26 listopada chodzi mi po głowie
4 lis 00:24
Eta:
Wiem, wiem

nie tylko Tobie "chodzi"
Będzie dobrze .... do maja sporo czasu
4 lis 00:26
Radek: Tak ale napisać roz na 40 czy mnie to raczej wstyd
4 lis 00:27
Eta:
Wstyd, to "kraść"

Rozwiązuj dużo zadań, a po północy ....... do spania
4 lis 00:28
Radek: Ale ja nie odczuwam na razie potrzeby spania

w dwa−trzy dni robie jeden dział z kiełbasy
4 lis 00:29
Eta:
Pora do spania

Miłych snów
4 lis 00:46
Radek:
W takim razie dobranoc

Ale pora jest do robienia zadań
4 lis 00:47