Nauka Wartości bezwzględnej
Schiaz: 1.Rozwiąż równanie:
||x|−6|=8
2. Rozwiąż nierówności korzystając z własności wartości bezwzględnej
(x+1)2<9
25−(2x+1)2>0
3 lis 22:47
Hajtowy: 1) (−oo;1) ; <1;+oo)
Rozważ 2 przypadki.
3 lis 22:50
Eta:
1/ |x|−6=8 v |x|−6=−8
|x|= 14 v |x|= −2 −−− sprzeczność
x= 14 v x= −14
3 lis 22:54
52: Zad1
||x|−6|=8
|x|−6=8 v |x|−6=−8
|x|=14 v |x|=−2
x=14 v x=−14 v x∊∅
Odp. x= 14 v x=−14
Zad2
(x+1)2<9 /:√
|x+1|<3
x+1<3 ∧ x+1>−3
x<2 ∧ x>−4
x∊(−∞,2)∩(−4,+∞)
x∊(−4,2)
analogicznie...
3 lis 22:55
Radek:
Hajtowy o czym Ty mówisz ?
||x|−6|=8
|x|−6=8 lub |x|−6=−8 sprzeczne
|x|=14
x=14 lub x=−14
(x+1)2<9 / √
|x+1|<3
x+1<3 i x+1>−3 dokończ
−(2x+1)2>−25
(2x+1)2<25 /√
|2x+1|<5
2x+1<5 i 2x+1>−5 dokończ
3 lis 22:56
3 lis 22:57
Schiaz: Dziękuje wam z całego serca. kilka minut i zrozumiałem.
3 lis 23:01