row logarytmiczne
maturzysta: | 1 | | 4 | |
| + |
| = 3 |
| 5 − 4log10x | | 1+ log10x | |
Co w jakiej kolejnosci przeksztalcac bo cos probowalem ale nie wiem jak...
3 lis 21:38
Mycha: podstaw zmienną t=logx i rozwiąż równanie
3 lis 21:43
krystek: i zał mianownik≠0
3 lis 21:47
maturzysta: ok, a w tym?
xlog10x = 100x?
3 lis 21:51
mw: x
logx = x
logx100x
log
10x=log
x100x
log
2x=log 100x
log
2x=log 100 + logx
t
2=logx
.....
3 lis 22:17
maturzysta: Nie rozumiem tych poczatkowych przeksztalcen
3 lis 22:44
Eta:
zał. x>0
logarytmujesz obydwie strony logarytmem dziesiętnym
log(xlogx)= log(100x) ( ze wzoru logan= n*loga
logx*logx = log100 +logx
log2x= 2+logx , logx=t
t2−t−2=0 ⇒ .......... t= 2 v t= −1
logx=2 v logx=−1
odp: x=100 v x= 0,1
3 lis 22:52
3 lis 23:17
Eta:
też ok
3 lis 23:25