potęgi
Magda: oblicz:
√9 razy ((1,5)−1 + 9−1,5)−27−2/3
7 paź 19:27
magda: pomocy
7 paź 20:15
Bogdan:
A w czym Ci pomóc, zapoznaj się z materiałem tutaj zawartym
186, potem wykonaj sama
obliczenia (sama, a nie odpisując gotowe rozwiązanie), pokaż swoją odpowiedź, sprawdzimy.
7 paź 20:19
RunMan: Ja już mam odpowiedź, a Ty? : >
7 paź 20:28
antenka 1985: czy odpowiedź to jest 2?
7 paź 20:29
magda: dobrze napisze co obliczyłam ale nie zgadza mi się z opowiedzią
7 paź 20:30
magda: 3 razy (1/1,5 + 1/91,5)− 9= 3 razy (18/27 + 1/27) −9= (3 razy 19/27)−9
7 paź 20:32
RunMan: mi wyszła inna, ale dość możliwe, że gdzieś się pomyliłem.
7 paź 20:33
magda: w odp. jest 2
7 paź 20:36
antenka 1985: mi na końcu wyszło 1/9 a nie 9
7 paź 20:36
antenka 1985: magda a z jakiej ksiązki korzystasz?
7 paź 20:37
Bogdan:
Odpowiedź: 2
7 paź 20:37
magda: zbiór zadań z oficyny edukacyjnej
7 paź 20:42
antenka 1985: dzięki
7 paź 20:44
magda: no jak to obliczyć bo mi nie wychodzi
7 paź 20:54
antenka 1985: już spróbuje ci to napisac
7 paź 21:02
antenka 1985: jak chcesz to zadzwoń na domowy to ci podyktuje bo nie mam programu zeby ci to napisac mój
numer 0−74−871−83−26
7 paź 21:06
antenka 1985: z miła chęcia pomoge ale napisac tego nie dam rady jak cos to czekam na telefon
7 paź 21:10
magda: a co wtym obliczeniu co napisałam jest żle
7 paź 21:30
Bogdan:
No dobra, podaję rozwiązanie.
√9 * ( (1,5)
−1 + 9{−1,5) − 27
−2/3 =
| | 3 | | 1 | |
= 3 * ( ( |
| )−1 + 9−3/2 ) − |
| = |
| | 2 | | 3√272 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= 3 * ( |
| + |
| ) − |
| = 2 + |
| − |
| = |
| | 3 | | √93 | | 32 | | 33 | | 9 | |
7 paź 22:05