:P
Viola77: Wiadomo, że log32 c = 0,4. zatem liczba c jest
a) wymierna b)niewymierna c) mniejsza od 4 d) wieksza od 4
prosze o rozpisanie zadania
3 lis 20:04
5-latek: a czemu = c z definicji logarytmu?
Wiec prosze sobie samemu to rozpisac
3 lis 20:05
Viola77: moze byc sama odpowiedz plis
3 lis 20:06
5-latek: tak latwo nie bedzie

Podaj definicje logarytmu
3 lis 20:08
3 lis 20:12
Viola77: hahaha nie mścij sie na biednym humaniście
3 lis 20:18
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html bedzie jeszcze potrzebny do policzenia 6 wzor od gory w tym linku
Wiesz co humanista tez czloweik ale to nie oznacza ze ma nie myslec

definicja logarytmu jest taka (pisze bez zalozen )
loga b=x jesli ax=b (wiemy
oczywiscie co to jest a b i x )
natomiast w naszym przykladzdzie w miejsce b wstawimy c i bedzie tak
| | 4 | | 2 | |
log32 c=0,4 to c=z definicji 322/5 dlaczego U{2}5}? bo 0,4= |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
Tewraz patrzymy na ten szosty wzor od gory i mozemy zapisac ze 32
2/5=
5√322=
5√1024= to
juz zostawie tobie do policzenia na kalkulatorze i napisanie odpowiedzi OK?
3 lis 20:37
5-latek: Jesli juz naprawde beda takie trudnosci to =4 i odpowiedz a
3 lis 20:44