Równania kwadratowe z parametrem
Matma: Dla jakich m suma kwadratów dwóch rożnych pierwiastków równania x
2+(m−5)x+m−7=0 jest
najmniejsze.
Jeśli możecie to wytłumaczenie mi to zadanie bo nie mogę go rozwiązać
3 lis 19:44
3 lis 20:03
Matma: Tyle to ja tez wiem
3 lis 20:22
Matma: No i pisze x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2 i za x
1+x
2 podstawilam −
ba a pod x
1x
2
ca no i nie wychodzi mi to zbytnio
3 lis 20:28
daras: 1. Δ>0 okresla Ci dziedzinę funkcji, którą masz pobadać y=f(m)
2. ten z wzorów Viete'a masz okreslić kiedy ma minimum
3 lis 20:31
daras: nie wychodzi ci? a wyznaczyłeś juz dziedzinę ?
3 lis 20:31